Hlavní obsah

Mnichovská zoo přeměňuje zvířecí trus na energii

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Se zajímavým nápadem přišlo vedení zoologické zahrady v Mnichově. Trus pocházející od tamních zvířat chce využít jako přírodní zdroj energie. Hnůj, stejně jako zbytky potravy a posekaná tráva, tak skončí jako palivo v elektrárně spalující biomasu.

Foto: Josef Zajíc

Den První Pomoci, Ostrava. Zkolabovaný anglicky mluvící slepec. 14.6.2013

Článek

"Přínosný bude trus od všech našich zvířat. Ať už jde o slony, nosorožce, medvědy nebo na druhé straně ptáky, hady a myši," řekl pro Süddeutsche Zeitung Hans Johhan Färber, ekonomický ředitel Hellabrunn Tierparku. Färber si od projektu slibuje především finanční zisk pro svoji zahradu.  

Vytápění zdarma

Zatímco doposud končil zvířecí trus a zbytky potravy v kompostu, nová elektrárna na biomasu bude pro zoologickou zahradu znamenat prakticky zdarma vytápěné budovy. Přebytečná energie bude dodávána za peníze do soukromých domů v okolí zoo.

"Víme, že z biomasy, kterou u nás vyprodukujeme, toho příliš nevyhřejeme, ale pro část naší zoologické zahrady to postačí a ještě budeme moci za peníze zásobovat minimálně jeden rodinný dům v blízkém okolí zoo," uvedl ředitel.

Připojí se i další zoologické zahrady

Färber věří, že se k jeho projektu přidají i další zoologické zahrady v Německu a okolních státech. "Nápad přijalo se zaujetím také několik našich spolupracujících zoo v západní a střední Evropě. Problém je v tom, že leckde nemají peníze na vybudování elektráren, které by byly schopny zpracovat biomasu," dodal Färber.

Reklama

Související témata:

Související články

Olomoucká zoo má obří akvárium pro žraloky

Obří mořské akvárium, které je největší svého druhu v ČR, otevřela v pátek ve svém pavilónu šelem Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce. Do nádrže...

Varani v zoo se oddávají sexuálním hrátkám

Chovatelé z plzeňské zologické zahrady se pokoušejí přimět k sexu pár varanů komodských, kteří patří k největším ještěrům na světě. Pokud se tady veleještěři...

Výběr článků

Načítám