Hlavní obsah

Olomoucká zoo má obří akvárium pro žraloky

Novinky, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Obří mořské akvárium, které je největší svého druhu v ČR, otevřela v pátek ve svém pavilónu šelem Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce. Do nádrže ledvinovitého tvaru, která je 9 m dlouhá, 1,5 m hluboká a 3,5 m široká, se vejde dvaačtyřicet kubíků vody. Určena je především pro chov žraloků.

Foto: Václav Vlasák

Při loňské premiéře byl AmFík zaplněn doslova k prasknutí. Velkému oslavenci přišli zahrát také hoši z Maxim Turbulenc.

Článek

Interiér akvária imituje dno útesových tropických moří a voda, která je do něj vháněna, je upravována pomocí speciální technologie. "Nyní žijí v akváriu tři žraloci, dva útesoví a jeden bělocípý. Spolu s nimi se v ní prohání šedesát tropických útesových ryb," uvedl ředitel zoo Zdeněk Slavotínek. Počet žraloků by se podle něj měl v budoucnu ještě zvýšit. Ti, kteří jsou nyní v akváriu, dorůstají délky zhruba 1,5 metru.

Stavba přišla na více než 6 miliónů korun

"Jezdit do tropů k moři a potápět se v něm, je finančně náročné. Proto určitě potěší, že kousek takového moře máme nyní v Olomouci. Předpokládám, že vzhledem k našim vnitrozemským podmínkám se žraloci v nové expozici stanou dalším lákadlem pro turisty," řekl náměstek olomouckého primátora Miroslav Petřík (ČSSD).

Nová investice stála přibližně 6,3 miliónu korun a olomoucký magistrát na ni zoo přispěl částkou ve výši téměř čtyři milióny korun. V souvislosti s výstavbou obřího akvária byl vybudován i samostatný koridor pro návštěvníky, který zprůchodnil pavilón šelem. Tím by nemělo docházet k nadměrné kumulaci návštěvníků.

Olomoucká zoo se již delší čas snaží přijít každý rok s nějakými novinkami, které ji činí atraktivnější. Momentálně je třetí nejnavštěvovanější v ČR. Ročně do ní zavítá přes 400 tisíc turistů. Zoo v současné době chová přibližně 260 druhů zvířat a u 46 druhů se podílí na záchranných evropských programech.

Reklama

Výběr článků

Načítám