Hlavní obsah

Mladí delfíni a kosatky nespí až měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Novorozeňata jednoho druhu delfínů (Tursiops truncates) a kosatek dravých nespí po narození i měsíc. Vyplývá to ze studie amerických vědců, podle níž ani jejich matky oka nezavřou po dlouhou dobu, aby mohly na své potomky dohlížet.

Článek

Některá zvířata kvůli nedostatku spánku i umírají, napsal časopis New Scientist a jako příklad uvádí krysy.

Pozoruhodné spací návyky delfínů a kosatek zjistil tým vedený Jeromem Siegelem z Kalifornské univerzity ve Spojených státech. Narozdíl od ostatních zvířat, která byla v minulosti detailně pozorována a která se snaží po narození spát a odpočívat co nejvíce kvůli zdravému růstu a vývoji, tito mořští kytovci se usnutí brání.

"Myšlenka, že spánek je nezbytný pro vývoj mozku a těla, je jistě nabourána," uvedl Siegel, jehož studie byla publikována v odborném časopise Nature.

Spací návyky u mladých delfínů a kosatek kontrastují s pěti až osmi hodinami, které normálně spí dospělí kytovci. Mláďata nicméně jsou neustále aktivní - každé tři až 30 sekund vyplouvají na povrch pro vzduch; matky pak na ně alespoň jedním okem dohlížejí.

Po měsíci však potomci i matky zvyšují dobu, během níž odpočívají, a nakonec dosáhnou návyků běžných u ostatních dospělých jedinců. Z měření stresových hormonů vyplývá, že nespavost u těchto zvířat zřejmě nevyvolávala stresové reakce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám