Hlavní obsah

Mladá žena nemá srdce na správném místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devatenáctiletá Claire Macková z Chicaga zažila nedávno pořádný šok. Lékaři jí totiž sdělili, že její srdce je na opačné straně hrudníku, než je běžné. Mladá žena přitom o vzácné vadě neměla celý život ani páru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do nemocnice přitom Mackovou nepřivedly problémy přímo se srdcem, ale neutuchající kašel, který ji trápil poslední dva měsíce. „Mívám v noci brigádu za barem, a když se podniky po delší pauze otevřely, dostala jsem pořádnou rýmu,” uvedla Američanka.

Na kašel jí ale nezabíraly žádné léky, a když už v červnu byla v nemocnici poté, co se pořezala o rezavý drát a zašla si na injekci proti tetanu, rozhodla se zeptat lékařů i na chronický kašel. Bylo zjištěno, že studentka má plicní infekci a byla poslána na rentgen.

„Když jsem se vrátila, lékařka vypadala dost šokovaně. Zeptala se mě, jestli vím o tom, že mám srdce na druhé straně, než je obvyklé. To jsem pochopitelně netušila,” uvedla Macková.

„Nejdřív jsem byla vážně zmatená a začala se tomu smát. Lékaři mi pak vysvětlili, že se tomu říká dextrokardie a že bych o svém stavu měla říct svému lékaři. Pořád nemůžu uvěřit tomu, že jsem se to nedozvěděla dřív než v devatenácti. Je ale pravda, že na rentgenu hrudníku jsem nikdy nebyla. A můj lékař říkal, že mi srdce bije hlasitěji na pravé straně, ale na základě toho samozřejmě nemohl poznat vzácnou vadu,” dodala mladá žena.

Zemřela v 18 letech, měla tělo staré ženy

Koktejl

Dextrokardie pacienta většinou neohrožuje na životě, rodí se s ní méně než jedno procento lidí. Mackovou nečeká ani žádná složitá operace, zkrátka bude celý život žít se srdcem na nesprávném místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám