Hlavní obsah

Zemřela v 18 letech, měla tělo staré ženy

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Její tělo stárlo zhruba osmkrát rychleji než u běžného člověka, přesto Ashanti Smithová z anglického nemetropolitního hrabství Západní Sussex v květnu stihla oslavit 18. narozeniny. V sobotu však dívka, jež trpěla vzácným Hutchinson-Gilfordovým progerickým syndromem, vydechla naposled, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ashanti Smithová na archivním snímku z roku 2014, kdy jí bylo 11 let.

Článek

Smithová zemřela po boku svých rodičů a kamarádky. Její poslední slova, jež věnovala své matce, zněla: „Mám tě ráda, mami. Musíš mě nechat jít.“

„Život Ashanti byl plný radosti. Ačkoliv progerie (nemoc způsobující urychlení stárnutí, pozn. redakce) ovlivňovala její mobilitu, kromě toho byla v pořádku,“ svěřila se její matka Phoebe Louise Smithová.

„Byla to běžná nezkrotná osmnáctiletá dívka a já jsem na ní milovala vše. Byla skvělá a hodně mluvná. Ráda vyjadřovala své názory a všichni to o ní věděli. Nemělo to vliv na její city, sílu vůle nebo to, co k sobě cítila – cítila se každý den skvěle. Dělala jsem pro to denně vše,“ říká Phoebe.

Ashanti se svojí matkou v roce 2018.

Ačkoliv její tělo s ohledem na progerii stárlo zhruba osmkrát rychleji než u běžného člověka, stihla dívka v květnu letošního roku oslavit své 18. narozeniny, během nichž si pochutnala na alkoholickém nápoji s názvem Sex on the beach.

„Máme fotky z příležitosti, kdy získala svůj průkaz totožnosti. Vzali jsme ji s několika dalšími kamarádkami do hospody. Přiopila se a strašně si to užívala,“ tvrdí její matka.

Pohřeb v homosexuální tematice

V sobotu 17. července však Ashanti vydechla naposled. „Procházela se po parku, byla úplně v pořádku,“ tvrdí Phoebe. „Náhle se jí udělalo špatně, bylo to velmi znepokojující. Shaine (její otec) ji odnesl domů, protože chtěla vidět svoji matku,“ dodává rodinná kamarádka Kayleigh Cartwrightová.

„Kvůli nemoci trpěla artritidou a srdeční chorobou. Zemřela na srdeční selhání a z přirozených příčin,“ vysvětluje Phoebe a dodává, že plánuje majestátní pohřeb, na němž se objeví čtyři bílí koně, hodně peří, duhové vlajky a suvenýry hudební skupiny BTS, kterou její dcera milovala.

„Pohřeb bude v homosexuální a BTS tematice. Rakev bude mít nápis BTS všude kolem a já a mé čtyři děti na sobě budeme mít duhová trička. Bude to párty. Ashanti byla hrdou lesbičkou,“ vysvětluje její matka.

Progerie

Nemoc označovaná jako progerie je způsobena předčasným a urychleným rozvojem stařeckého vzhledu a nemocí. Dítě má proto stařecký výraz a umírá v mladém věku. Pacienti trpící progerií se v průměru dožívají 12 let, maximum je něco přes dvacet let. Přestože výzkum v tomto směru udělal velký pokrok, nemoc zatím zůstává neléčitelná.

Nemoc označovaná jako progerie je způsobena předčasným a urychleným rozvojem stařeckého vzhledu a nemocí. Dítě má proto stařecký výraz a umírá v mladém věku. Pacienti trpící progerií se v průměru dožívají 12 let, maximum je něco přes dvacet let. Přestože výzkum v tomto směru udělal velký pokrok, nemoc zatím zůstává neléčitelná.

Nejznámější druhy:

  • Hutchinsonův-Gilfordův syndrom – tzv. pravá progerie. Jde o velmi vzácné onemocnění, u něhož se stařecký fenotyp začíná rozvíjet do dvou let věku s mediánem dožití 13 let. Nemocní mají typický vzhled: malý vzrůst, ptačí obličej s vystouplýma očima, atrofickou pokožku s vychudlým podkožím a tenké končetiny s nápadnými klouby.
  • Wernerův syndrom – tzv. progerie dospělých, klinicky obdobné postižení s mírnějším průběhem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám