Hlavní obsah

Ministerstvo předpovědělo už mobily. Teď přináší další výhled do budoucnosti

Novinky, nčs

Přijdete domů a zeptáte se psa, co celý den bez vás dělal. Pravděpodobně odpoví vrtěním ocasu a veselým skotačením a vám nezbude nic jiného než mu věřit. V dohledné budoucnosti byste se však o pocitech svých mazlíčků mohli dozvědět mnohem více, jak mimo jiné předpovídá zpráva japonského ministerstva pro vědu a techniku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pochopitelně, zní to trochu jako sci-fi. Ale když podobná zpráva v roce 1977 předpovídala ploché televize, které budou viset na zdech, a další o pár let později hovořila o mobilních telefonech, které vystřídají pevné linky, mnoho lidí si klepalo na čelo.

Japonské ministerstvo vědy a techniky však se svými vizionářskými pohledy na svět zas tak často vedle nešlápne, proto stojí za zmínku, že nyní vydalo dalších 37 předpovědí, jak bude svět vypadat v roce 2040. Hlavní myšlenkou ministerstva je využívání virtuální a rozšířené reality v každodenním životě. Právě to by mohlo pomoci při nových interakcích, a to také mezi lidmi a zvířaty, píše britský Daily Mail, který o zprávě ministerstva informoval.

Zpráva rovněž předpokládá, že nové technologie budou umět simulovat některé pocity, jako třeba chuť nebo orientaci a pohyb v prostoru. To by mohlo pomoci například hendikepovaným osobám zažít pocity při lyžování či jiných outdoorových aktivitách.

Spletli jsme se. Konec světa nastane tento týden, napsal vědec a zmizel ze sociálních sítí

Koktejl

Mohlo by být rovněž možné sdílení pocitů mezi lidmi, což by se v důsledku projevovalo kupříkladu u jídelního stolu, kde by jeden člověk věděl, jak tomu druhému chutná, aniž by musel ochutnat.

Japonské ministerstvo vydalo poprvé podobnou zprávu v 70. letech minulého století. Předpoklady odborníků mají velmi slušnou statistiku uskutečnění. Zhruba 70 procent předpokladů z minulosti se během následujících let uskutečnilo. Ať už se jedná o zmiňované televize a mobilní telefony, nebo třeba částečné nahrazení člověka strojem v zemědělství, doručování potravin drony či automatizaci výroby.

Reklama

Výběr článků

Načítám