Hlavní obsah

Milionové odměny pro manažery. Brali si je v hotovosti z velké hromady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská firma měla tak úspěšný minulý rok, že v lednu manažerům udělila velmi štědré odměny. Rozdala je však velmi neobvykle v hotovosti, jež na slavnostním večírku vytvořila velkou hromadu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Strojírenská firma Henan Mine, která vyrábí jeřáby, měla velice úspěšný loňský rok. Mohla si tak dovolit rozdat svým manažerům velkorysé odměny, jež v některých případech překonaly v přepočtu i patnáct milionů korun.

Odměnění manažeři však peníze nedostali na účty, ale museli si pro ně 17. ledna, pár dnů před čínským novým rokem, přijít na speciální předávací večírek a odnést si je v hotovosti. Na začátku celé akce tak na pódiu stála velká hromada naskládaných bankovek.

Cchuej Pchej-ťün, zakladatel a majitel firmy, se rozhodl odměnit čtyřicet manažerů, přičemž nejúspěšnějších pět získalo v přepočtu přes 16 milionů korun.

Ostatní si pak doslova odnesli částky v přepočtu v rozmezí 3,2 až 15 milionů korun. Někteří tak měli problémy svou odměnu vůbec unést.

Otázkou ovšem zůstává, kolik peněz jim ve skutečnosti zůstalo, protože mluvčí společnosti na dotaz čínských médií poněkud tajemně odpověděl, že některé odměny ještě nejsou zdaněné, zatímco jiné už ano.

Pití na povel

Jistou komplikaci pak jistě mohl způsobit i rozmar majitele Pchej-ťüna, jenž při předávání oznámil, kteří odměnění budou muset nejprve vypít půl litru velmi silného alkoholického nápoje paj-ťiou, než své peníze dostanou.

Údajně nakonec došlo ke kompromisu, kdy všichni museli vypít čtvrt litru, ale firma později sdělila, že ve skutečnosti k tomu nikdo nucen nebyl.

Ráno se vzbudil a měl na účtu miliony. Když je utratil, šel do vězení

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám