Hlavní obsah

Menstruace jako předmět uměleckého projektu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přiblížit lidem ženské tělo z toho nejintimnějšího pohledu chce svým projektem pražské Centrum pro Gender Studies. Organizace, která se zaměřuje na sledování postavení mužů i žen, vyzývá studenty, filozofy, sociology, umělce, publicisty a vůbec všechny ženy i muže k zapojení do projektu s názvem Tento měsíc menstruuji.

Foto: Ondřej Kořínek

Odboráři v ulici Tyršova.

Článek

Autoři mohou téma pojmout libovolně, například vytvořit obraz, koláž či plastiku, napsat esej nebo připravit pohybové a hudební představení. Na druhou polovinu roku organizace připraví multimediální výstavu, vydání katalogu s texty a dvě diskuse u kulatého stolu.

Akci zatím chybí muži

"Oslovujeme studenty umění i známější umělce, ale třeba i středoškoláky, protože to chceme udělat opravdu co nejširší," řekla ČTK Alena Králíková z Gender Studies. Organizátoři chtějí pozvat i hosty ze zahraničí, kteří by přinesli jiné pohledy na věc. Muže v celém projektu zatím zastupuje pouze jeden fotograf, povzdechla si Králíková.

Účastníci projektu mohou své návrhy na zpracování tématu posílat do 15. května. Jednotlivé projekty se mohou týkat například cykličnosti s vazbou na lidské tělo, menstruace a ženské identity nebo historie používání hygienických potřeb.

Organizátoři by uvítali i zpracování tématu z hlediska ekonomického a ekologického. Autoři by si mohli položit například otázku: Jaký ekologický dopad má použití hygienických metod na jedno použití nebo kolik investují ženy do udržení neviditelnosti menstruace? Bližší informace o projektu se zájemci dozvědí na internetových stránkách www.feminismus.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám