Hlavní obsah

Medvěd se rozběhl na turisty, zahnali jej řvaním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté, kteří se vydali pozorovat medvědy na Aljašce, zažili značně vypjatou situaci, když se proti nim jedno zvíře rozběhlo. Naštěstí s nimi byl zkušený průvodce, který medvěda zahnal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Skupina turistů si vyjela s průvodcem Martinem Bolandem do zátoky Chinitna Bay na jihu Aljašky, aby pozorovala medvědy v jejich přirozeném prostředí. Na videu, které zveřejnila firma pořádající tyto výlety, tak je nejprve vidět, jak jednoho medvěda pozorují, fotí a natáčejí.

Situace se však zvrtla v okamžiku, kdy se ke skupině rozběhl z druhé strany další medvěd. Zkušený Martin Boland však nezaváhal. Řekl ostatním, ať zůstanou na místě, a sám začal na medvěda křičet, a dokonce se proti němu rozběhl.

Firma v této souvislosti uvedla, že ze strany medvěda šlo o takzvaný falešný útok, který má „oběť“ vyprovokovat, aby se rozběhla. „Pronásledování je jejich přirozeným instinktem,“ vysvětluje text u videa na Instagramu. A také nabádá, aby se lidé k medvědům nepřibližovali na méně než 50 yardů (necelých 46 metrů), a doplňuje, že medvědi na videu se k lidem přiblížili sami, nikoliv naopak.

Martin Boland později webu USA Today sdělil, že takovou situaci zažil ve své třicetileté kariéře „medvědího průvodce“ poprvé. Vysvětluje si to tím, že šlo o samce, kterého v této oblasti ještě neviděl, a ani on velmi pravděpodobně zase nikdy předtím neviděl lidi. Do zátoky pak zavítal kvůli páření. Boland proto také zdůraznil, že i ze záběrů je patrné, jak si samice, jež se ve videu objevuje jako první, lidí naprosto vůbec nevšímala.

Podivoval se však také nad tím, že útočil dospělý samec, protože falešné útoky bývají samy o sobě vzácné, a navíc jsou doménou samců mladých, většinou krátce před hranicí dospělosti.

Na ředitele školy vyskočil z popelnice medvěd. Vyděšení byli oba stejně

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám