Hlavní obsah

Pandy svačí na židlích u stolu jako lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoologická zahrada v čínském městě Čchung-čching má ojedinělou atrakci – čtyři pandy velké, které si zvykly jíst společně u jednoho stolu. Přitom navíc sedí na židlích jako lidé.

Čtyři pandy seděly spořádaně u stolu a hodovalyVideo: AP

 
Článek

Přestože Čína již mnoho let úspěšně vyvíjí značné úsilí pro záchranu a ochranu pand velkých, stále jde o velmi ohrožených druh. Jejich přítomnost v zoologických zahradách je tak velkou atrakcí sama o sobě, ale pandy z Čchung-čchingu v centrální Číně jsou velmi unikátní.

Naučily se totiž společně stolovat, a to doslova. Ošetřovatelé jim servírují potravu na dřevěný stůl, kolem nějž jsou čtyři židle. Nemotorným pandám obvykle chvíli trvá, než do „jídelny“ dojdou, takže si pak musí odpočinout.

Usadí se tedy na židle jako lidé a potravu si berou ze stolu. Jejich stolovací kultura je tudíž o poznání výše, než jak nezřídka na cestách nebo v práci ve spěchu jíme my, lidé.

Vědec z plzeňské univerzity získal cenu francouzské ambasády za výzkum raně křesťanského stolování

Věda a školy

Server The Telegraph vedle toho připomíná, že v zoologických zahradách mimo Čínu slouží pandy velké jako jakýsi „diplomatický nástroj“ nebo jako výraz přátelství Číny s danou zemí. Skutečnost tomu ale příliš neodpovídá, protože v této věci hrají hlavní roli zoologové a schopnost dané zoo připravit pandám perfektní podmínky.

Podle serveru A-Z-animals je v současnosti mimo Čínu pouze 27 zoologických zahrad ve 21 zemích, kde se lidé mohou na pandy velké podívat. Před několika lety se o získání pandy do svého chovu snažila i pražská zoo.

Mluvení s plnou pusou je pro mileniály přípustné, tvrdí studie

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám