Hlavní obsah

Mečíř vyrobil repliku jezdeckého meče z 5. století nalezeného v hrobě bojovníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Když archeologové před více než čtyřmi lety při práci na záchranném výzkumu na trase obchvatu Slatiňan na Chrudimsku narazili na dva zachované hroby, měli před očima pozoruhodný doklad zručnosti dávných řemeslníků. Nalezené hrobové výbavě dominoval dlouhý jezdecký meč datovaný do 5. století po Kristu. Mečíř Patrick Bárta nyní dokončil jeho repliku.

Foto: Východočeské muzeum Pardubice

Originál jezdeckého meče, součást hrobové výbavy muže z hrobu u Slatiňan

Článek

„Muž a žena, kteří spočívali jen pár metrů od sebe, byli na poslední cestu vypraveni s vzácnými skleněnými nádobami. V hrobě muže se našel i tento krásný dlouhý jezdecký meč se zbytky zachovalé dřevěné pochvy,“ potvrdil archeolog pardubického Východočeského muzea Jan Musil. „Podle této výbavy bylo zřejmé, že pohřbení patřili k vyšší sociální skupině,“ poznamenal Musil.

Meč se dochoval v obdivuhodně zachovaném stavu, přesto se muzejníci rozhodli nechat vyrobit jeho přesnou a precizní repliku. Práci svěřili mečíři Patricku Bártovi.

Foto: Východočeské muzeum Pardubice

Replika jezdeckého meče nalezeného v hrobu u Slatiňan

„Meč a jeho pochva mi zabraly zhruba 400 hodin práce. Damašková ocel je tvořena kompozitními panely kovářsky svařenými z materiálů s různým chemickým složením. Jednotlivé materiály jsou barevně odlišitelné. Zjednodušeně řečeno, tmavší části tvoří tvrdší ocel, světlejší pak měkčí ocel,“ vysvětlil mečíř Bárta.

Sám meč konzervoval a prováděl na něm některé z analýz, ty nejdůležitější ve spolupráci s Archeologickým ústavem Akademie věd ČR. Do práce se pustil až po podrobném metalografickém zkoumání a CT snímkování originálního artefaktu.

Odkaz římských válečníků

Meč je dlouhý 96 centimetrů a váží jeden kilogram. „Podle původního meče jsem vytvořil i zdobení tvořené damaškovým dekorem, které je z každé strany jiné. Je to velice atraktivní předmět, který ukazuje na sociální status majitele. Pravděpodobně byl vyroben západně od našich zemí v jedné z bývalých římských provincií, zde by to pravděpodobně žádný kovář nedokázal vyrobit,“ přidává zajímavosti mečíř. Součástí repliky je i pochva potažená kůží. Rukojeť Bárta vytvořil z rohoviny a místního dubu.

Foto: Východočeské muzeum Pardubice

Detail repliky jezdeckého meče nalezeného v hrobu u Slatiňan

„Výroba takového meče vyžadovala dnes i v 5. století mimořádnou zručnost a znalost, daleko přesahující běžné kovářské dovednosti,“ dodal Bárta.

Originál i replika budou k vidění již v květnu na výstavě Exit 91 / Vykopávky, slibující prezentaci nejzajímavějších objevů ze záchranných archeologických výzkumů pod nedávno budovanými liniovými stavbami v Pardubickém kraji. Vystaveny budou samozřejmě i další součásti hrobové výbavy ze Slatiňan, včetně skeletu bojovníka.

Vysokoškoláci v Ostravě vyráběli železo jako Keltové

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám