Hlavní obsah

Matka natáčela dceru dovádějící ve vlnách, ta ve skutečnosti prchala před žralokem

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadalo to jako nevinné dovádění ve vlnách, ve skutečnosti se jednalo o zážitek, na který šestiletá Anela Rezentesová jen tak nezapomene. Na pláži Kalama na havajském ostrově Oahu se totiž v neděli setkala v bezprostřední blízkosti se žralokem. Incident natočila její matka, která si vodního predátora během pořizování záběrů vůbec nevšimla.

Foto: Profimedia.cz

Žralok černocípý, ilustrační foto.

Článek

Na záběrech je vidět, jak holčička upřeně zírá za sebe a snaží se co nejrychleji dostat z vody.

„Když se dostala na břeh, úplně vyšilovala a křičela, že je tam žralok. Rychle jsem běžela za ní, ale žraloka jsem neviděla,“ sdělila matka holčičky televizní stanici KHON s tím, že predátora zahlédla až po zpětném přehrání na videu.

„Jsem ráda, že ten den vyvázla se všemi prsty. Stáli při ní andělé strážní,“ dodala.

Podle odborníků se s největší pravděpodobností jednalo o žraloka černocípého, který se do mělkých vod často vydává lovit menší ryby. Žralok se podle nich nesnažil na dívku zaútočit. Lidem se prý spíše vyhýbá, ačkoliv při vyrušení může být agresivní.

Podle globální databáze International Shark Attack File byl žralok černocípý historicky zodpovědný za 29 nevyprovokovaných útoků na lidi po celém světě. Pouze jeden z nich byl fatální.

Útoky za poslední rok

Za rok 2020 je evidováno celkem 129 útoků žraloka na člověka, z nichž 57 bylo nevyprovokovaných a 39 vyprovokovaných.

Zbývajících 33 případů obsahovalo šest kousnutí do lodi, jedno kousnutí do mrtvého těla a jeden útok na potápěče v akváriu. Tři případy byly vyhodnoceny jako „diskutabilní“ nebo jako incidenty, u kterých žralok spíše nebyl.

V šesti případech byla potvrzena interakce žraloka s člověkem, ale s ohledem na dostupné informace nešly přiřadit do žádné kategorie. Posledních 16 případů je zařazeno do kategorie „nepotvrzeno“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám