Hlavní obsah

Máte plné zuby Halloweenu? Tohle video vám spraví náladu

Novinky, Jakub Štěpánek

Halloween. Původně anglosaský svátek, který se v 19. století dostal s vlnou přistěhovalců do Ameriky, odkud se masově rozšířil do celého světa. Do České republiky pronikl zejména v devadesátých letech minulého století. Od té doby si jej někdo nadšeně užívá, jiní mu nemůžou přijít na jméno. Pokud patříte do druhé kategorie, video jistého Ukrajince vám přijde vhod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Halloween je pryčVideo: AP

 
Článek

Poslední říjnový večer se vydávají davy dětí a dospělých v kostýmech do ulic, aby si vykoledovali nějakou sladkost, pro ty starší je to zase vítaná záminka, jak si s přáteli trochu přihnout z lahve.

Nicméně koledování, tak jej známe z amerických filmů, se u nás zatím neuchytilo. Takovou podobu má Halloween hlavně v anglicky mluvících zemích, tedy ve Velké Británii, Spojených státech amerických, v Kanadě, Irsku, Austrálii či na Novém Zélandu.

Jak vypadá halloweenská výzdoba domu, když ji vezme do ruky profesionál

Tipy a trendy

Dalším znakem Halloweenu je vydlabávání dýní, které zdobí okna či terasy, aby Jackův duch ochránil jejich obydlí před vším zlem. Kdo je Jack? Je to irský opilec, který podle legendy svedl boj s ďáblem, jehož se mu sice povedlo několikrát v předvečer Všech svatých přelstít, ale nakonec zůstal sám poraženým. Jeho duše nenašla místo ani v nebi, ani v pekle. Od ďábla nakonec dostal hroudu žhavého uhlí, kterou vložil do vydlabané dýně, aby si mohl svítit během věčného putování.

U nás vedou Dušičky

Hlubší význam než Halloween u nás mají tradiční Dušičky neboli Svátek zesnulých. Ten se slaví den po Slavnosti Všech svatých, tedy 2. listopadu. Je to den, kdy se navštěvují hřbitovy. Na rozdíl od Halloweenu to ale moc veselý svátek plný barev není. Nad hroby lidi stojí smutně a tiše vzpomínají na zesnulé.

Pokud patříte k lidem, kteří Halloween neuznávají, nebo se prostě jenom chcete podívat na dýni, která skončí rozmlácená baseballovou pálkou, video Ukrajince, který podzimní svátek v lásce příliš nemá, vám udělá radost.

Anketa

Oslavujete Halloween?
Ano
6,3 %
Ne
93,7 %
Celkem hlasovalo 9294 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám