Hlavní obsah

Manželský pár oslavil zabití lva chovaného na odstřel polibkem

Novinky, tcs

Obrovskou vlnu pobouření vyvolal snímek manželů Darrena a Carolyn Carterových z kanadské Alberty pózujícími nad mrtvolou lva. Ještě kontroverznější je, že podle expertů šlo o takzvaný připravený lov (canned hunting), kdy jsou zvířata chována jen za účelem usmrcení kvůli trofeji a ulovena v oplocené oblasti, aby lovec neměl práci s lovem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Snímek manželů, kteří doma v Edmontonu provozují vycpavačskou firmu s mottem „Přiveď svou trofej zpět k životu“, se objevil na facebookovém účtu společnosti Legelela Safaris, která lovy organizuje. Fotografie byla pořízena patrně na počátku července. Facebooková stránka společnosti je nyní nefunkční a účty na sociálních sítích loveckého páru jsou nedostupné.

„Nejste hrdinové, ale zloduchové,“ zaznívá v jednom z tisíců rozezlených komentářů na sociálních sítích. Obrovská vlna nevole se strhla poté, co o fotografii informoval britský bulvární deník Mirror. Manželé se k fotce odmítli vyjádřit.

„Nechceme to komentovat. Je to příliš politická záležitost,“ řekl Mirroru Darren Carter. Podle oslovených odborníků bylo usmrcené zvíře odchované na farmě pro takzvaný „canned hunting“, což se překládá jako připravený nebo umělý lov.

Takto chované šelmy jsou vypouštěny do oplocené oblasti, kde na ně čeká lovec, který si zaplatil v přepočtu stovky tisíc korun za trofej. Zastřelení zvířete tak nevyžaduje téměř žádné lovecké schopnosti.

Proti jsou ochránci i lovci

Kontroverzní způsob zabíjení lvů a jiných zvířat chovaných pouze za tímto účelem je předmětem dlouholetých sporů. Ostře proti němu vystupují nejenom skupiny zabývající se ochranou zvířat, ale i některé lovecké společnosti. Svorně tento lov považují za neetický.

Lovecké společnosti jako Pope and Young Club či Boone and Crockett Club nezapisují takto ulovená zvířata do svých seznamů úlovků. Namítají, že usmrcení odchovaných zvířat, která jsou často mnohem krotší než divoké šelmy a mají omezený prostor pohybu, lze sotva nazývat lovem.

Společnosti, které lví farmy provozují, naopak tvrdí, že přírodu pomáhají chránit. Řada z nich prý chová zvířata, která mohou být vypuštěna zpět do přírody. Biologové a ochránci přírody nesouhlasí, podle nich jde pouze o účelové tvrzení a takto chovaná zvířata nejsou schopna v přírodě přežít.

Experti nesouhlasí ani s tvrzením, že díky farmám klesá lov volně žijících zvířat. Jak tvrdí Fiona Milesová, ředitelka útulku pro kočkovité šelmy Lionsrock v Jižní Africe, lví farmy podporují trh s trofejemi, a tím dávají pomyslnou cenovku na hlavu každého žijícího lva.

Reklama

Výběr článků

Načítám