Hlavní obsah

Malí levharti dostali v Brně jména podle rozbřesku a hrůzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

K největším chovatelským úspěchům brněnské zoo za poslední roky patří dva malí levharti cejlonští. Narodili se loni v listopadu, v sobotu při slavnostním křtu dostali jména vycházející z jazyků používaných na Srí Lance.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Malí levharti Aruni a Ashanga.

Článek

Malá levhartice se jmenuje Aruni, což znamená rozbřesk, řekl mluvčí zoo Michal Vaňáč. Samec je Ashanga, což má volně vyjadřovat, že dokáže nahnat hrůzu.

Sobotnímu křtu přihlížely desítky lidí, levharty si ale mohou prohlédnout i jindy. „Jsou už dost velcí na to, abychom je mohli každý den pouštět do expozice,“ řekl Vaňáč.

Na Srí Lance jsou levharti největší kočkovitou šelmou a stojí na vrcholu potravní pyramidy. Dokážou ulovit savce až do velikosti dospělého buvola. Ve volné přírodě žije pouze 700 až 950 jedinců. V zoologických zahradách na celém světě je jich asi 60.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Mláďata už vyrostla natolik, že mohou být vypouštěna do expozice.

Brněnský pár, kterému se dvojčata narodila, tvoří samec Daan a samice Nayana. Jejich potomci dostali jména začínající písmenem a, protože jde o první vrh.

Jména tentokrát vybírali chovatelé. Návštěvníci zoo ale mohou zvolit, jak se bude jmenovat brněnská lvice. Možnosti jsou Akudzwe neboli modlitba, Anoona, tedy bůh vidí, anebo Anesuishe, bůh je s námi. Křest se uskuteční 8. dubna. Jméno pro lva z téhož vrhu vybere bývalý tenista Radek Štěpánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám