Hlavní obsah

Malá paleontoložka našla miliony let starý žraločí zub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devítiletá Molly Sampsonová z amerického státu Maryland dostala o vánočních svátcích asi nejlepší dárek ve svém životě. Na pláži totiž našla zub velkého žraloka, jenž vyhynul před 3,5 milionu let.

Foto: Profimedia.cz

Odhadovaná podoba megalodona

Článek

Molly zdědila vášeň pro hledání fosilií po svém otci, který se této kratochvíli také věnuje. K loňským Vánocům si tak společně se sedmnáctiletou sestrou přály jediné: pořádné, zateplené brodicí kalhoty, aby mohly „hledat jako profesionálky“.

Radost z toho, že Santa jejich přání vyslyšel, byla veliká, a tak se obě sestry i s otcem Brucem hned 25. prosince dopoledne bez prodlení vydaly dárky vyzkoušet. Rodina bydlí na pobřeží, a tak to na pláž ve vesnici Calvert Beach nebylo daleko.

Molly doufala, že najde pár zubů, které pak použije na výrobu náhrdelníku, ale narazila na něco mnohem většího. Zub vyhynulého megalodona totiž měří téměř 13 centimetrů a jeho vědecká či sběratelská hodnota je značná.

Megalodon byl podle všeho jeden z největších živočichů, který kdy křižoval oceány na naší planetě. Žil přibližně v období před 23 až 3,6 milionu let a dosahoval délky přes 20 metrů.

Senzační nález na Opavsku: Badatel našel zub druhohorního žraloka

Věda a školy

Vzhledem k průpravě od otce malá hledačka okamžitě věděla, co našla, a propukla v nezřízený radostný jekot.

„Ruce měla celé zmáčené, ale stálo to za to,“ řekla její matka Alicia. „Při pohledu na její radost jsem litovala, že jsem nešla s nimi. Vůbec si ten její řev nedokážu představit,“ dodala.

Cennou fosilii vzali Sampsonovi do nedalekého muzea, kde jim potvrdili, že jde o velmi vzácný zub vyhynulého megalodona.

„Je to úžasné také proto, že Molly má zájem o paleontologii a může to ji i její vrstevníky postrčit ke studiu věd,“ řekl kurátor paleontologického oddělení v Calvertském námořním muzeu Stephen Godfrey.

Maminka Alicia si však není jistá, že z Molly bude paleontoložka. „Hraje také hezky na housle a říkala, že by jednou chtěla hru na tento nástroj učit jako já,“ říká k budoucnosti své dcery a dodává:

„Ale pokud bude zvládat oboje, mohla by být dobrou kombinací mě a mého manžela.“

Nyní je však hlavním předmětem zájmu malé Molly vzácný nález. Velký žraločí zub má vystavený v pokoji a už si ho přišlo prohlédnout mnoho jejích kamarádů i sousedů.

Češi zkoumají žraloky grónské, dožívají se 400 let

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám