Hlavní obsah

Maďaři soutěžili v rychlosti kopání hrobů

Novinky, pal

Soutěžit se dá úplně ve všem. Dokonce i v tom, kdo nejrychleji vykope hrob. Osmnáct dvoučlenných týmů maďarských hrobařů se v sobotu utkalo na veřejném hřbitově v západní části Székesfehérváru (Stoličného Bělehradu) o to, kdo nejlépe a nejrychleji připraví hrob.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hrobaři v Maďarsku soutěžili v přesnosti a rychlosti kopání hrobůVideo: AP

 
Článek

Cílem už čtvrtého ročníku celonárodní soutěže maďarských hrobařů je přilákat k upadajícímu řemeslu více lidí. Výkon jednotlivých účastníků byl posuzován jak z hlediska rychlosti, tak z hlediska technického provedení.

„Doufáme, že taková soutěž zvýší popularitu a prestiž hrobařského řemesla,“ řekla pro AP jedna z pořadatelů soutěže a správce székesfehérvárského hřbitova Vadász Királyová.

Všichni soutěžící mají k dispozici lopaty, hrábě, sekery a krumpáče a jejich úkolem je co nejrychleji a nejpřesněji vykopat jámu hlubokou 1,6 metru, dlouhou dva metry a širokou 80 centimetrů. Z bezpečnostních důvodů smí uvnitř jámy po dosažení metrové hloubky pracovat už jen jeden hrobař.

„Jak jsme se na klání připravovali? Nijak. Pro nás je to každodenní práce,“ smál se jeden ze soutěžících László Szücs, hrobař ze Segedínu.

Žádný tým přitom nepoužíval stejný způsob kopání. Před začátkem soutěže si její účastníci vylosovali parcelu, na které mají hrob vykopat, přičemž v různých částech hřbitova má země jinou skladbu, takže se ke kopání hodily také jiné nástroje.

Odměnou pro vítěze byla kromě nehynoucí slávy i suma 50 tisíc forintů, tedy necelé čtyři tisíce korun. Tu si nakonec odnesl tým ze severomaďarského města Tata pojmenovaný po římské bohyni pohřbů Libitina.

Všechny hroby byly vykopány za méně než hodinu. Po vyhlášení vítězů a krátké pauze pak byly jámy opět zahrabány a urovnány.

Reklama

Výběr článků

Načítám