Hlavní obsah

Na Slovensku se konal závod v kopání hrobů

– Trenčín
Novinky, lpl

Důkazem, že závodit se dá skoro ve všem, byla i čtvrteční Soutěž o nejlepší družstvo pohřebního řemesla v Trenčíně. Síly tam poměřily dvoučlenné týmy, které kopaly hroby na čas. Klání se konalo v rámci třetího ročníku pohřebnické výstavy Slovak Funeral 2016. Vítězi se stali bratři Ladislav (41) a Csaba (41) Skladanovi ze Želiezovců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Slovensku se konala soutěž v kopání hrobůVideo: Reuters

 
Článek

Účastníci měli k dispozici krumpáče, lopaty a rýče a jejich úkolem bylo v co možná nejkratším čase vykopat hrob 1,5 metrů hluboký, dva metry dlouhý a 90 centimetrů široký. Rozhodčí pak posuzovali, jak je hrobové místo upraveno, jak je vyházena zemina a poté i zaházení hrobu a celkový dojem.

Nejlépe si vedli domácí bratři Skladanovi. S časem 54 minut dokázali porazit deset dalších dvojic ze Slovenska, Maďarska a Polska. Čeští zástupci na mistrovství chyběli.

„Jsme nejrychlejší, zem byla dobrá,“ sdělil s úsměvem Ladislav Skladan. Jeho bratr Csaba dodal, že práci hrobaře dělá už dvacet let a že je to práce jako každá jiná, ale je třeba ji provádět s úctou.

Cílem klání bylo mimo jiné přilákat k hrobnictví mladé lidi, protože je stále mnoho hřbitovů, kam se mechanické bagry nevejdou a místo pro uložení rakve je třeba vykopat ručně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám