Hlavní obsah

Lvi se marně snažili ulovit luskouna

Novinky, tcs

Jednomu z pracovníků safari týmu se v keňském parku podařilo natočit vzácného luskouna. Zachytil ho zrovna v dost nezáviděníhodné situaci, kdy se ho pokoušeli ulovit lvi. S klubíčkem pevných neprostupných šupin si ale nedokázali poradit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lev si pohrával s luskounemVideo: Caters News, AP

 
Článek

Natočit luskouna ve volné přírodě je poměrně vzácnost. Tohoto nočního tvora není jednoduché spatřit. Safari týmu v keňské rezervaci Masai Mara se to ale povedlo, stejně jako dvěma lvům, kteří se pokoušeli zvíře ulovit.

Skupina turistů na noční výpravě pozorovala z uctivé vzdálenosti smečku lvů. Dvě zvířata se ale za smečkou opozdila a členové safari týmu se rozhodli zjistit proč. Když se dostali blíž, zjistili, že ve spárech jednoho z mladých lvů je luskoun.

Foto: Profimedia.cz

Tělo luskounů je pokryto šupinami, žijí v Africe a v Asii.

Stočený do klubíčka se snažil přestát neustálé snahy šelem prorazit jeho pevné a tvrdé šupiny. „Naneštěstí pro lvy, kvůli dešti byly luskounovy šupiny kluzké a šelmy se přes jeho brnění nemohly dostat,“ uvedl Tristan Dicks, který scénu natočil.

Luskoun nejprve přestal bavit jedno zvíře, druhá šelma se ho ještě chvíli pokoušela rozevřít, ale i ona nakonec svou snahu vzdala.

V Asii chtějí maso i šupiny vzácného tvora

Tvrdé neproniknutelné šupiny jsou pro luskouna velice účinným prvkem obrany, v posledních letech ale i jeho prokletím. V Asii zbožňují luskouní maso a navíc právě šupiny považují v rámci tradiční čínské medicíny mylně za zázračně léčivé.

Tento savec podléhá přísné ochraně, situace je pro jeho druh kritická.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám