Hlavní obsah

Loďka ztroskotala v bouři, čtyři Australané přežili 36 hodin na moři díky surfům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narozeninová oslava australského surfaře nevyšla podle plánu. Cestou z jednoho indonéského ostrova na druhý totiž skupinu zastihla bouře a smetla jednu z lodí. Čtyři pohřešovaní Australané byli nakonec po 36 hodinách nalezeni živí a zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Elliot Foote je nadšený australský surfař, a proto chtěl své třicáté narozeniny oslavit stylově. Se skupinou přátel se tak vydali surfovat do Indonésie a Footeovo významné jubileum chtěli oslavit v souostroví Banyak poblíž západního pobřeží Sumatry.

Když se tam však v neděli vydali na dvou lodích z ostrova Nias, zastihla je cestou bouře. První loď nakonec dokázala dojet do cíle, ale plavidlo s Footem, jeho přítelkyní, dvěma kamarády a třemi členy posádky bylo smeteno vlnami.

Zakrátko se rozjela rozsáhlá pátrací akce, do níž se vedle indonéských záchranných složek zapojilo také australské ministerstvo zahraničí, které v oblasti pátralo s pomocí pronajatého soukromého letadla.

Hledání zpočátku komplikovalo špatné počasí a později také značná rozloha potenciální oblasti, kde se se surfaři mohli nacházet. Podle indonéských úřadů tak záchranáři pátrali v okruhu 40 námořních mil (zhruba 74 kilometrů).

Po 36 hodinách se nakonec podařilo najít tři surfaře, kteří se na hladině vznášeli za pomoci surfů. Chyběl jen Foote, jenž se sám vydal směrem, kterým měl podle jeho odhadu připlout k ostrovu. Zanedlouho z vln vyzvedli i jeho a mezitím se podařilo najít živé i dva členy posádky. Po třetím se stále pátrá, úřady doufají, že se mu podařilo dostat na některý z ostrovů v oblasti.

Velcí bílí žraloci si zaplavali se surfaři. Natočil je dron

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám