Hlavní obsah

Lidský had přes centrum Londýna. Úřady ukončily frontu na poslední rozloučení s královnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přístup do fronty, v níž lidé čekají, aby se v budově parlamentu v centru Londýna mohli poklonit rakvi se zemřelou britskou královnou Alžbětou II., byl nejméně na šest hodin pozastaven. Oznámila to v pátek dopoledne britská vláda, podle níž není možné frontu dále prodlužovat.

BEZ KOMENTÁŘE: Lidský had přes centrum Londýna. Kapacita fronty na poslední rozloučení s královnou byla naplněnaVideo: Reuters

 
Článek

Zástup se nyní táhne v délce téměř osmi kilometrů od Westminsterského sálu britského parlamentu po pravém břehu Temže za most Tower Bridge až k parku Southwark, kde již není kapacita pro další čekající. „Nesnažte se do fronty připojit, dokud nebude oznámeno její znovuotevření,“ napsalo na Twitteru ministerstvo kultury.

Doba čekání ve frontě se nyní odhaduje na 14 hodin. Veřejnost má až do pondělního časného rána možnost osobně se rozloučit s panovnicí, která zemřela před týdnem ve svém skotském sídle Balmoral. Britské úřady očekávají, že zesnulé se přijde poklonit na 750 tisíc lidí, uvádí agentura Reuters. Pohřeb bude v pondělí 19. září ve Westminsterském opatství.

Dubové dřevo a olověná vložka chrání tělo zesnulé panovnice Alžběty II.

Zahraniční

Bolesti při každém kroku. Manželka Karla III. si zlomila prst u nohy

Zahraniční

Král Karel III. se dnes v 19:30 místního času (20:30 SELČ) společně se svými sourozenci, princeznou Annou, princem Andrewem a princem Edwardem, zúčastní čtvrthodinové vigilie u rakve své matky.

V sobotu večer pak obdobně mlčky postojí u rakve zemřelé královny jejích osm vnoučat, včetně princů Williama a Harryho.

Během dnešního dne se Karel III. s manželkou Camillou vydá do Walesu. Navštíví Llandaffskou katedrálu a Velšské národní shromáždění, které mu vyjádří soustrast po úmrtí Alžběty II. Na Cardiffském hradě se král setká s velšským premiérem Markem Drakefordem.

Návštěvou Walesu zakončí Karel III. cestu po Spojeném království v roli nového krále. Wales má pro něj zvláštní význam, protože pět desetiletí, do nástupu na trůn minulý týden, nynější král nosil titul princ z Walesu, připomíná agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám