Hlavní obsah

Lidé závislí na Facebooku jsou nejvíce ohroženi ztrátou přátel

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Colorado

S varováním pro všechny uživatele Facebooku, kteří na tomto severu tráví většinu svého volného času, přišli vědci z University of Colorado. Výzkum, který provedli, prokázal, že nejvíce jsou ohroženi ztrátou přátel jedinci, kteří mají potřebu ostatní na Facebooku informovat o zcela nedůležitých věcech ze svého života. Časté obměňování statusů a komentování všeho, co člověk dělá, a jak se cítí, je totiž pro ostatní většinou nudné.

Foto: Profimedia.cz

Přílišná aktivita na facebooku může vést ke ztrátě přátel.

Článek

Facebook používá na celém světě více než 500 miliónů uživatelů a pro mnoho z nich je téměř nepředstavitelné, že by bez něj měli vydržet, byť jen jediný den. Právě těmto lidem podle výzkumu nejvíce hrozí takzvané „odpřátelení“. To znamená rozhodnutí, kdy se už s dotyčným někdo nechce přátelit na Facebooku a smaže jej ze seznamu.

Univerzita v Coloradu a její výzkumníci analyzovali, že u mnoha účtů je velice dobrý důvod pro smazání. Okolí většinou nejvíce iritují statusy v podobě sdělení, co kdo měl k snídani, jak dlouho ještě musí vydržet v práci, případně rozesílání odkazů na písně oblíbených interpretů, či časté komentování politické situace a náboženských názorů.

Realita versus online důvody ke smazání

Právě to jsou nejčastější důvody, proč si své příliš aktivní přátele druzí smažou, či jejich příspěvky skryjí, aby se jim již dále na jejich zdi neukazovaly. Všichni, kdo si někoho vymazali ze seznamu či jej skryli, to v 57 procentech udělali z nějakého virtuálního důvodu, tedy proto, že se buď neshodli v online komunikaci, či je přestaly bavit něčí statusy a názory. V pouhých 27 procentech je pak důvod neshody v reálném životě.

Christopher Sibon z coloradské univerzity nabízí pár rad, jak se vyhnout tomu, aby vás někdo ze seznamu přátel odstranil. Většinou prý není nutné psát o svých oblíbených skupinách či hercích a posílat na ně odkazy, dále není v kurzu komentování politiky či náboženství a informování o triviálních záležitostech z běžného života.

Sibon navíc dodává, že vymazání z přátel obvykle nezpůsobuje dotyčnému příliš bolesti, většinou si vybaví spíš jen radost z přidání nových přátel a vymazání od jiných často ani nezaregistruje.

Reklama

Výběr článků

Načítám