Hlavní obsah

Lidé na sítích napodobují filmy ikonického režiséra

Sociální síť TikTok už pár týdnů ovládá trend, ve kterém se uživatelé snaží svými videi napodobit známého amerického režiséra Wese Andersona. Jeho autorský styl je známý pro pastelové barvy a statické záběry a mezi jeho nejslavnější filmy se řadí Grandhotel Budapešť nebo Francouzská depeše.

Foto: Profimedia.cz

Záběr z filmu Francouzská depeše

Článek

Zatímco oscarový režisér se připravuje na premiéru svého nejnovějšího filmu Asteroid City na filmovém festivalu v Cannes, TikTok se hemží záběry, které čerpají z jeho filmové estetiky. Uživatelé natáčí všední okamžiky svého života, jako je pracovní den, nákup potravin nebo vycházka se psem. Pomocí efektů a hudby pak videa doladí do podoby, která má připomínat Andersonovy ikonické filmy.

S trendem začala uživatelka Ava Williamsová z New Yorku. Natočila se po cestě vlakem z rodinné dovolené.

„Inspirovala mě krátká návštěva mojí rodiny. Dívali jsme se společně na film Francouzská depeše. Byla jsem smutná, že musím odjet zpátky do New Yorku tak brzy,“ vysvětlila Williamsová serveru BBC.

@avawillyums

With a good imagination, everything is symmetrical. Let a girl day dream! #wesanderson

♬ Obituary - Alexandre Desplat

Její video už vidělo více než dvanáct milionů lidí, kteří se jím inspirovali a začali natáčet podobná. Zásadní je použití pastelových barev, statických záběrů a také soundtracku s názvem Obituary, který se ve filmu objevil. Příliš nezáleží na tom, jaký okamžik ze dne se uživatel rozhodne natočit. Zásadnější jsou grimasy, lidé na videích se tváří zkroušeně.

@danclemt

Vacations but #wesanderson #wesandersontrend #colors #accidentallywesanderson #foryou #pourtoi #foryoupage #summer

♬ Obituary - Alexandre Desplat

Trend už schytal kritiku. Novinář Tom Nicholson z magazínu Esquire řekl, že většina z videí se Andersonovým filmům nepodobá ani zdaleka. „Ať už máte Andersona rádi, nebo ne, musíte uznat, že ten chlap umí napsat scénář a má skvělý komický timing. Jeho postavy jen tak nestojí a netváří se umělecky nešťastně,“ okomentoval Nicholson.

Samotný režisér se k trendu zatím nevyjádřil.

Francouzská depeše: Liberty, Kansas Evening Sun Video: Falcon

RECENZE: Wes Anderson si krásně hraje, nic víc

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám