Hlavní obsah

Letadlo proletělo během přistání hejnem ptáků

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Little Rock

Přestože tyto fotografie mohou evokovat spíše scény z filmu Ptáci od Alfreda Hitchcocka, jedná se o skutečnou a velice nebezpečnou realitu. Hejno ptáků minulý týden obklopilo během přistávání vojenské letadlo na letišti Fort Smith Regional Airport v americkém Arkansasu a pilotovi přichystalo velmi perné chvíle v kokpitu letounu.

Foto: Profimedia.cz

Fotografka Kaia Larsenová stihla zaznamenat unikátní moment, kdy vojenské letadlo při přistání prolétlo hejnem ptáků.

Článek

Vojenskému letounu E-6B hrozilo, že se některý z opeřenců dostane do motorů, naštěstí se však celá událost obešla bez větších problémů. Také pilot letadla, které stojí v přepočtu více než dvě a půl miliardy korun, nepřehlednou situaci zvládl. Snímky se podařilo pořídit profesionální fotografce Kaie Larsenové, která kolem letiště zrovna projížděla.

Kolize mezi ptáky a letadly výjimečně mohou způsobit poruchu motoru, kdy hrozí katastrofické následky, v lepším případě se například může poškodit jen turbína. Nejčastěji dochází ke střetu ptáka s menšími letadly, a to obvykle během vzletu či přistávání, kdy se letadla pohybují v nízkých výškách.

Foto: Profimedia.cz

Ptáci představují pro letadla velké nebezpečí.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo prolétá hejnem ptáků, hrozí poškození motorů.

Foto: Profimedia.cz

Kolem vojenského letadla se prohnaly stovky ptáků

Reklama

Výběr článků

Načítám