Hlavní obsah

Lékaři v úžasu. Mladíkovi odstranili minci uvázlou mezi hlasivkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři v Kalifornii zaznamenali značně neobvyklý případ, kdy čtrnáctiletý chlapec spolkl minci, ale ta nezamířila do trávicího traktu, ale mezi hlasivky. Navzdory značnému ohrožení však pacient trpěl jen drobnými obtížemi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kalifornští lékaři publikovali v odborném časopise New England Journal of Medicine velmi kuriózní případ, kdy spolknutý cizí předmět neskončil v trávicím traktu, ale uvázl v tom dýchacím, informoval server Ars Technica.

Nesejde na tom, co čtrnáctiletého chlapce vedlo k nápadu spolknout čtvrtdolarovou minci, ale tento kousek jej nakonec dovedl na pohotovost.

Jeho potíže přitom zdánlivě nebyly kdovíjak závažné, stěžoval si pouze na potíže s polykáním a chraptění při mluvení. Dýchání probíhalo normálně a pacient ani nevykazoval zvýšenou produkci slin.

Následné vyšetření ukázalo, že spolknutý čtvrťák nezamířil do žaludku, ale uvázl v oblasti mezi hlasivkami a průdušnicí. Pacient tedy okamžitě putoval na operaci, protože takto velký cizí předmět v dýchacích cestách představuje přímé ohrožení života.

Po aplikaci celkové anestezie pak lékaři minci vytáhli pomocí opticky naváděných kleští.

Zákrok proběhl bez komplikací a mince po sobě zanechala jen pár drobných otlaků a oděrek. Chlapcův stav se bezprostředně poté skokově zlepšil, a tak byl zanedlouho propuštěn domů.

Brazilec měl čtyři dny v hlavě kulku a vůbec o tom nevěděl

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám