Hlavní obsah

Labuť „na háčku“ osvobodil expert, neobešlo se to bez koupele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlíčkův Brod

Labuť z řeky Sázavy v Havlíčkově Brodě, kterou několik týdnů trápil rybářský vlasec a háček v zobáku, strávila Velikonoce už v pohodě. V týdnu před svátky se ji podařilo konečně odchytit a osvobodit. Hlavní aktér ale kvůli tomu musel do vody.

Labuť „na háčku“ osvobodil expert, neobešlo se to ale bez koupele.Video: Archiv Stanice Pavlov

 
Článek

„Vůči nám už byla asi obezřetná, znala nás od listopadu, kdy jsme ji kvůli obdobnému maléru odchytávali poprvé,“ vysvětlil ředitel Stanice Pavlov Zbyšek Karafiát. Pracovníci stanice se tentokrát věnovali záchraně labutě tři týdny.

Lidé na nešťastného ptáka stanici upozorňovali opakovaně, odchyt se ale dlouho nedařil, na obligátní lákání na dobroty labuť nereagovala, od břehu se držela v uctivé vzdálenosti a při pokusech přiblížit se na člunu odletěla.

Pracovníci stanice se tak obrátili na ornitologa dobrovolníka, specialistu na kroužkování labutí Tomáše Oplockého. „Přijel až z Prostějova,“ řekl ředitel zvířecího azylu.

Zda sehrála větší roli neznámá tvář či specializace na labutí chování, těžko odhadnout; labuť však tentokrát ke břehu skutečně připlula. I tak ale musel expert zareagovat neodkladně a vrhnul se za ní do vody.

„S obrovským nasazením doslova skočil do akce, odstranil labuti zbytky vlasce, zjistil, že háček už v zobáku nemá, společně jsme zkontrolovali, zda je vše v pořádku, a poslali ji zpět na vodu,“ uvedl Zbyšek Karafiát.

Po týdnech zápasu s nepříjemnou překážkou má labuť prostor v dutině zobáku zjizvený, udělala si v zobáku rýhu, ale na kvalitu jejího dalšího života to vliv mít nebude.

Na rybníku na Přerovsku se objevila černá labuť

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám