Hlavní obsah

Na rybníku na Přerovsku se objevila černá labuť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Křenovském rybníku v Tovačově na Přerovsku se v těchto dnech objevila nádherná černá labuť, která pravděpodobně někomu unikla z chovu. Novinky o tom v úterý informoval místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Černá labuť v TovačověVideo: Zdeněk Abrahámek

 
Článek

Ornitolog Jiří Šafránek uvedl, že původním domovem labutě černé je Austrálie, ovšem v Evropě se chová nejen v zoologických zahradách, ale i v soukromých chovech.

Labuť černá je podle něj menší než u nás běžná labuť velká a díky svému černému zbarvení je nezaměnitelná. „Málokdo však ví, že nemá pouze černé peří. Její letky jsou bílé, což je vidět pouze v letu. Od naší labutě se odlišuje i převážně červeným zbarvením zobáku a výrazným bílým proužkem,“ konstatoval Šafránek.

Jde podle něj o velmi krásného ptáka, a proto se výjimečně objevuje i u našich chovatelů exotického ptactva, odkud občas unikne do volné přírody. „Podobně tomu bylo i v roce 2008, kdy se objevila na Zámeckém rybníku v Chropyni, nebo v letech 2014 až 2016 na Záhlinických rybnících. Vždy se jednalo o ptáky uniklé od chovatelů,“ poznamenal ornitolog.

Labutě černé se podle Jiřího Šafránka živí převážně rostlinnou potravou, které bude v zimě nedostatek. „Proto by bylo dobré, aby se našel její majitel, který by si ji měl odchytit,“ doplnil místopředseda Moravského ornitologického spolku.

Ornitologové na Kroměřížsku pozorovali dropa velkého, v Česku se vyskytuje vzácně

Koktejl

Reklama

Související témata:
Černá labuť

Výběr článků

Načítám