Hlavní obsah

Kvůli vzácné nemoci začala mluvit s velšským přízvukem. Ve Walesu nikdy nebyla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Angličanka Zoe Colesová má nevšední problém. Jednoho rána se probudila a začala mluvit se silným velšským přízvukem, navzdory tomu, že ve Walesu nikdy nebyla. Ještě předtím měla německý akcent. Žena věří, že za jejími problémy stojí vzácný syndrom cizího přízvuku, který ovlivňuje, jak lidé mluví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ačkoli může znít celá situace úsměvně, žena nebyla schopna jít už několik týdnů do práce a má za to, že se jí něco pokazilo v mozku. Snaží se proto vyhledat lékaře, který by jí s problémem pomohl, píše server Daily Mail.

Syndrom může být podle Colesové spojen s neurologickým onemocněním, které jí bylo minulý rok diagnostikováno.

„Funkčními neurologickými poruchami trpí hodně lidí, ale tenhle syndrom cizího přízvuku… Něco se mi evidentně pokazilo v mozku, zřejmě je něco špatně, protože kdo se sakra probudí a mluví s úplně odlišným akcentem?“ uvedla Colesová pro BBC. „Ráda bych pracovala s někým, kdo mi může pomoci a pak můžeme pomoct i ostatním,“ doplnila.

Mluvčí londýnské nemocnice St George uvedl, že se se ženou už propojil tým neurologů, aby jí s jejími problémy pomohl.

Je frustrovaná

Colesová už přízvuků nedobrovolně vystřídala několik. Kromě německého mluvila také jihoanglickým, navzdory tomu, že žije v hrabství Lincolnshire na východě Anglie. Kvůli nejnovějšímu vývoji je frustrovaná.

„Zdá se mi, že tenhle akcent neodezní. Hodně lidí se mě ptá, zda jsem z Cardiffu (hlavní město Walesu, pozn. red.). Musím jim hodně vysvětlovat, co se stalo. Jde o hodně vzácný syndrom, lidé mi nevěří, že jde o reálnou poruchu,“ dodala.

Kvůli rakovině začal muž mluvit s irským přízvukem

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám