Hlavní obsah

KVÍZ: Že byl rok 2000 nedávno? Předveďte, co si pamatujete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro mnoho z nás je to jako včera, když se jednička na počátku kalendářního roku měnila ve dvojku. Přesto se vám některé otázky budou možná zdát jako z hluboké historie. A pokud jste mladší, berte to jako výzvu a zkuste tipovat co nejlépe.

Foto: Novinky

Rok 2000 byl doslova našlapaný událostmi. Rozhodně ne jen pozitivními…

Článek
1. Tzv. „problém roku 2000“ byl zejména tématem samotného konce roku 1999. Černé scénáře mluvily o výpadcích elektráren a dalších katastrofických možnostech. K ničemu takovému ale nakonec nedošlo. Jak se tento pojem zkráceně nazýval?
2. Jaká herní konzole spatřila světlo světa?
3. V květnu roku 2000 vybuchla někde v Evropě továrna na výrobu zábavní pyrotechniky. Incident si vyžádal 23 životů, tisíc lidí bylo zraněno a stovky domovů srovnány se zemí. Kde k tomu došlo?
Foto: Profimedia.cz
4. V létě se konalo tradiční „euro“, tedy mistrovství Evropy ve fotbale. Ve finále Francie udolala Itálii a hráčem turnaje byl Zinedine Zidane. Vzpomenete si, který tým jako jediný dokázali Češi ve své skupině porazit?
5. V květnu roku 2000 se začal po světě velkou rychlostí šířit počítačový virus s přílohou „LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs“ a infikoval desítky milionů počítačů. Jak se virus jmenoval?
6. Přesně 25. července došlo k jediné tragické nehodě letounu Concorde v dějinách, při kterém zahynulo všech 109 osob na palubě a navíc i čtyři osoby v budově, do které letoun narazil. Ve které zemi k nehodě došlo?
Foto: ČTK/AP
7. V srpnu došlo k havárii ruské ponorky, v níž zahynulo všech 118 osob na palubě. Jak se ona ponorka jmenovala?
8. 15. prosince došlo k odstavení posledního bloku jedné jaderné elektrárny a k úplnému ukončení její produkce. O jaké elektrárně je řeč?
9. V roce 2000 se Bill Gates rozhodl k významnému kroku. Víte, oč šlo?
Foto: Yuri Gripas, Reuters
10. Na Broadwayi skončila éra jednoho muzikálu. Jakého?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Copak nám to tu roste za bylinky? Poznáte je všechny?

Zahrada

KVÍZ: Dokažte, že jsme národ houbařů aneb Velký houbařský kvíz

Koktejl

Reklama

Související témata:
Rok 2000

Výběr článků

Načítám