Hlavní obsah

KVÍZ: Kde domov jejich? Znáte světové hymny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní hymny slýcháme zpravidla při vyhlašování vítězů na sportovních událostech, na vzpomínkových ceremoniích, o státních svátcích nebo při návštěvách zahraničních politiků. Posluchač při nich ani nepomyslí na to, že některé z nich mají zajímavou minulost nebo se k nim vážou kuriózní historky. Prověřte svůj přehled v našem kvízu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
1. Které z níže uvedených dvojic zemí mají shodnou melodii, avšak jiný text státní hymny?
2. Oficiální text hymny jednoho z uvedených států začíná až třetí slokou originální písně. Kterého?
3. Které země mají shodnou melodii i text státní hymny?
4. Hymna které země nemá oficiální text?
5. Text jedné hymny vznikl tak, že ho autor – básník – napsal z donucení. Snoubenka jej zamkla v pokoji a nepustila ven, dokud verše nezkomponoval a neslíbil, že se s nimi přihlásí do soutěže vypsané hlavou státu. Ve které zemi to bylo?
6. Oficiální text jedné hymny obsahuje současně pět jazyků, aby zdůraznil zastoupení jednotlivých národností, které v zemi žijí. Kterého státu se to týká?
7. V textu jedné hymny je zmínka o Napoleonu Bonapartovi jako o vojevůdci, který „nám dal příklad, jak dosahovat vítězství“. O kterou zemi jde?
8. Po sjednocení Německa v roce 1990 se několikrát stalo, že na ceremonii zazněla namísto hymny Spolkové republiky hymna již neexistující komunistické NDR. Kde se to událo – zatím – naposledy?
9. Melodie dnešní ruské hymny je totožná s melodií hymny bývalého SSSR, ale několik let po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 to neplatilo. Kdy se Moskva vrátila k původní hudbě, ale s jiným textem?
10. Melodie hymny jednoho státu vychází z pijácké písně. Pro kterou z níže uvedených zemí to platí?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Poznáte státy USA podle toho, co je pro ně typické?

Cestování

KVÍZ: Významné české stavby z éry socialismu

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám