Hlavní obsah

KVÍZ: Významné české stavby z éry socialismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne česká architektura, někomu se vybaví zejména slavné historické stavby. Jinému některá díla posledních let. Ovšem i z dob socialismu u nás máme dost zajímavých budov. Schválně, kolik toho o těch nejznámějších víte?

Foto: Právo, Novinky, Profimedia.cz

Znáte slavné stavby, které u nás vznikly v době socialismu?

Článek
1. Začneme velmi zlehka. Na snímku je stavba, která vyrostla v letech 1948–1958 v Litvínově. Jakpak se jmenovala?
Foto: Karel Otcovský
2. Dům bytové kultury (DBK) v Praze nedávno oslavil významné výročí, kolikpak mu bylo a kdy?
Foto: Novinky
3. Pražský obchodní dům Kotva postavila podle návrhu manželů Machoninových zahraniční společnost. Víte, odkud byla?
Foto: Kateřina Šulová, ČTK
4. Budova Nové scény Národního divadla v Praze dodnes vyvolává silné emoce. Někteří se nerozpakují ji označit za vysloveně ošklivou. Každopádně, její vzhled je velice snadno rozlišitelný od běžných architektonických děl. Prakticky celý její povrch pokrývají charakteristické skleněné tvarovky. Tipnete si, kolik jedna váží?
Foto: Novinky
5. Tato budova patří k tomu prvnímu, co člověk po příjezdu do Hradce Králové vlakem uvidí. Stojí totiž přímo naproti hlavnímu nádraží. Dnes jej všichni znají jako Hotel Černigov, mimochodem podle družebního města Hradce Králové, ukrajinského Černihivu. Původně se měl hotel ale jmenovat úplně jinak. Víte jak?
Foto: Profimedia.cz
6. Také Brno má svou nepřehlédnutelnou památku na éru socialistické výstavby. Víte, jak se stavbě podle návrhu architektů Miroslava Spurného a Františka Jakubce říká?
Foto: Profimedia.cz
7. Symbolem nové naděje nového města je budova Městského divadla v Mostě. Ačkoli divadlo působí ve městě od roku 1911, jeho současná budova je až z 80. let. Víte, co se stalo s původním divadlem?
Foto: Profimedia.cz
8. Postavit si rodinný dům nebylo v éře socialismu jenom tak. Ikonou mezi tehdejšími stavbami tohoto typu byl tzv. šumperák. Jak ale zněl jeho oficiální název?
Foto: Pavel Zatloukal, Slavné vily Olomouckého kraje
9. Tzv. Oblouk v Ostravě Porubě je dominantou sídliště vybudovaného v duchu socialistického realismu 50. let. Inspirovaný je ovšem klasickými architektonickým slohy a budovami, mj. Palácovým náměstím v Petrohradě. Výrazný je reliéf na jeho průčelí. Co znázorňuje?
Foto: Denisa Doležalová, Novinky
10. Ukázkou vynikající architektury, jež u nás vznikala i v éře socialismu, je budova hotelu a vysílače Ještěd. Tato stavba oslavila loni své 50 výročí, a tak si na závěr dopřejeme jednu těžší otázku. Víte, od kterého roku je národní kulturní památkou ČR?
Foto: Novinky

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Vyznáte se v architektuře?

Tipy a trendy

KVÍZ: Slavné adresy aneb Víte, kde kdo bydlí a co se kde stalo?

Jak bydlí VIP

Reklama

Výběr článků

Načítám