Hlavní obsah

KVÍZ: Jak si pamatujete staré televizní reklamy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reklamy ovlivňují každého, přestože mnoho z nás tvrdí opak. Nezřídka jsou hodně otravné, ale čas od času vznikne dílko, které se do paměti lidí zapíše hodně hluboko. Některé reklamy se tak například stanou téměř bezedným zdrojem různých vtipů a jiné třeba obohatí běžnou mluvu o nějaké nové slovo, výraz nebo zlidovělou hlášku. A jak jste na tom vy? Pamatujete si například, že se v reklamě objevil i Karel Gott nebo jaké poslání měli Bob a Dave? Otestujte své vzpomínky v našem kvízu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
1. Bob a Dave byli pivní velvyslanci v České republice a snažili se osvětu o naší zemi šířit ve Velké Británii. Kdo byl podle nich Golem?
Foto: Profimedia.cz
2. Příjemné pracovní prostředí i kolektiv, možnost plánovat si směny podle sebe nebo kvalitní zaškolení od služebně starších kolegů, tím chtěl fastfoodový řetězec McDonald’s v reklamě nalákat nové zaměstnance. Slečna, která do firmy čerstvě nastoupila, však při přípravě sendviče udělala jednu zásadní chybu. Na co zapomněla?
Foto: Profimedia.cz
3. Jeden bankovní dům před více než deseti lety natočil sérii reklam s úhlednou dvojicí. Všímaví diváci však brzy poznali, že seriózní paní ztvárňuje dánská herečka Iben Hjejleová. A ihned upozorňovali na film Kdo je tady ředitel, v němž měla mimo jiné i jednu dost peprnou scénu. Která banka to byla?
Foto: Profimedia.cz
4. Některé reklamy pracují s přinejmenším dost zvláštními slogany. Byl to i případ spotu, v němž malý chlapec na táboře smutně sedí ve stanu, protože venku prší. Náladu mu zlepšila pochutina, kterou mu přibalila maminka, a celé to bylo doprovázeno sdělením, že doma je tam, kde je...
5. Kdo by si nepamatoval Bóbika? V jedné z nejznámějších českých reklam kuchař v asijské restauraci připraví zamilované dvojici jejich pejska. Podle odborníků to však byl klasický případ, kdy forma zastínila obsah sdělení. Pamatujete si tedy, co tato reklama vlastně propagovala?
6. Podobný příklad byla i reklama, v níž zazněla věta „Maminko, až to budu natírat příště, vy už tady nebudete“. O kterou značku nátěrových hmot šlo?
7. Ve kterém roce se na obrazovkách poprvé objevil mimozemšťan Alzák?
8. Jak v reklamě mobilního operátora naložil Chuck Norris s vánočním kaprem?
Foto: Profimedia.cz
9. V reklamě se dokonce objevil i Karel Gott. Kterou značku propagoval?
Foto: Profimedia.cz
10. A v poslední otázce jde sice o parodii, a nikoliv o skutečnou reklamu, ale chybět tady zkrátka nesmí. Víte, jakou ráži měla houfnice, jíž mohla být osazena Škoda Henlein?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Že byl rok 2000 nedávno? Předveďte, co si pamatujete

Koktejl

KVÍZ: Jak znáte evropské šlechtické rody?

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám