Hlavní obsah

KVÍZ: Podivné vánoční tradice ve světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce sice slaví celý křesťanský svět, ale neprobíhají všude stejně. V různých částech světa se tak dodržují různé tradice, z nichž některé mohou lidem z jiných zemí připadat v lepším případě podivné. Víte například, kde se vánoční stromeček zdobí pavučinami nebo že na Floridě je vesnice pojmenovaná Christmas? Otestujte svůj přehled v našem kvízu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
1. Vánoční svátky máme dnes neodmyslitelně spjaty mimo jiné se svátečním, doma připraveným jídlem. Ale Japonci na to jdou z opačného konce. Jídlo ze kterého řetězce je pro ně o Vánocích takřka povinností?
2. Víte, co byste našli u téměř každé vánoční tabule na Havaji?
3. V jedné jihoamerické zemi se týden před Vánocemi konají takzvané ranní mše. V hlavním městě se pak na ně ve velkém jezdí na kolečkových bruslích. O kterém státě je řeč?
4. A ještě jednou na skok do Latinské Ameriky. V této zemi se vedle zbožnosti nesou Vánoce také ve znamení úklidu a čistoty. Týden před svátky tak lidé tráví uklízením a všechno, co vysmýčí, pak vynesou ven a zapálí to společně s podobiznou ďábla. Kde jsou před Vánocemi takto přepečlivě čistotní?
5. A jinde je to zase naopak. Ve které zemi se vánoční stromeček zdobí mimo jiné také pavučinami?
6. Průvod s koňskou lebkou zní spíše jako nějaký satanistický rituál, ale jde o jednu z vánočních tradic. Víte, kde ji udržují?
7. A víte, ve které zemi nosí dětem dárky čarodějnice?
8. Hodně velkým specifikem je pak takzvané kadící polínko. O Vánocích k němu své naděje na vysněné dárky upínají všechny děti v jednom evropském regionu. Jde o:
9. Přípravy Vánoc mají většinou ve své režii ženy, ale v jedné ostrovní oblasti to tradičně bývá naopak a na Štědrý den muži slouží ženám. Kde se tito galantní gentlemani vyskytují?
10. Na Floridě leží vesnice Christmas, tedy v překladu Vánoce. A bylo by opravdu dost podivné, kdyby tam vánoční svátky probíhaly standardně. Co jim tam tedy „trochu nesedí“?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Že byl rok 2000 nedávno? Předveďte, co si pamatujete

Koktejl

KVÍZ: Jak si pamatujete staré televizní reklamy?

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám