Hlavní obsah

Kužely vydechující vodní mlhu jsou jako tajemné vstupy do jiného světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí jen trochu fantazie a tři podivné, jakoby sešlápnuté kužely, které od pondělního dopoledne zdobí náměstí před radnicí v Brně, mohou představovat vstup do podzemí či přímo do jiného světa. Zvláště, když programem řízený provoz vodních prvků k pramínkům vody začne z otvorů „vydechovat“ také vodní mlhu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Hned při prvním představení veřejnosti se zdálo, že „vodní prvek na Dominikánském náměstí“, jak se kuželům oficiálně říká, se bude právě pro svoji neobvyklost líbit

Článek

Právě vyvolání takových pocitů bylo cílem výtvarníků Tomáše Pavlackého a Michaela Gabriela, kteří jsou autory originálních vodních prvků na Dominikánském náměstí. Brno se svou hustou sítí parovodů totiž často na mnoha místech ještě nedávno, před modernizací kolektorů, „dýchalo“ horkou páru ze starého, netěsnícího potrubí, což právě připomíná vodní mlha.

„Voda, která je pro lastury použita, je z běžného vodovodního řadu, ale je chemicky ošetřena, podobně jako je to u kašen ve městě. Je tedy nezávadná, ale není k pití,“ vysvětlil Právu mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Kolem instalace uměleckých plastik před radnicí se vedly dlouhé diskuse. O tom svědčí i skutečnost, že to trvalo celé dva roky, než od zveřejnění vizualizací kuželů došlo k jejich instalaci, a zřejmě se ještě najde řada kritiků díla. Jeho zastánci si naopak myslí, že podobně, jako to bylo u zatracovaného „orloje na „Svoboďáku“, mohou se i kužely stát novým turistickým lákadlem města.

Foto: Monika Hlaváčová, ČTK

Tři bronzové ploché kužely od autorů Tomáše Pavlackého a Michaela Gabriela chrlí vodu i vodní mlhu

„Když se řekne vodní prvek ve veřejném prostoru, člověku většinou v mysli vytane obraz kašny nebo fontány. Teď se to ale možná změní a sousloví vodní prvek si budou lidé spojovat právě s tímto originálním, a přitom na první pohled velmi brněnským dílem, kterému nelze upřít podobnost s proslulými kouřícími trubkami neboli vývody parovodů,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Plastiky symbolizující v nekonečné perspektivě ubíhající potrubí vzešly z výtvarné soutěže, kterou město uspořádalo v roce 2021. „Stejně jako potrubí i naše prvky jsou nosičem vodního média, vynášejí ho z podzemních útrob na povrch, a to v podobě vodní mlhy, která se rozplyne v okolí, a vodního proudu, který následně opět mizí pod povrchem. Mlha má vlastnost navázat na sebe teplo, které využije ke svému odparu a tím okolí reálně ochladí. Vodní proud, který z každého kuželu vychází, osvěží mimo jiné zurčivým zvukem,“ vysvětlil za autorské duo Tomáš Pavlacký.

Foto: Monika Hlaváčová, ČTK

Sochy chrlí vodu i vodní mlhu

Proces provozu je automatizován a v deštivých dnech se mlžit nemusí. Voda je z útrob kužele vypouštěna v různých intenzitách, od vodní mlhy přes pramínek vody až po vířící proud v jeho kónické dutině. Dílo město vyšlo na 8,33 milionu korun, roční náklady na provoz se předpokládají ve výšce zhruba 124 tisíc korun.

Vaňková podstoupila test na drogy

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám