Hlavní obsah

Krypto směnárna poslala dvojici omylem přes čtvrt miliardy, začalo utrácení ve velkém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přepočtu více než čtvrt miliardy korun přistálo na účtu dvojici z Austrálie. Peníze pocházely z krypto směnárny Crypto.com, kde došlo k administrativní chybě. Než si však společnost chybu stačila uvědomit, dvojice většinu peněz stihla utratit a nyní páru hrozí pobyt za mřížemi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Thevamanogari Manivelová a její partner Jatinder Singh, kteří dlouhodobě žijí v Austrálii, obdrželi vratku v květnu 2021. Místo 100 dolarů (2500 korun) se na účtu Manivelové objevilo 10,5 milionu dolarů (265 milionů korun). Na chybu, kterou způsobil v excelové tabulce bulharský zaměstnanec krypto směnárny, se přišlo až při auditu v prosinci téhož roku.

V té době už však dvojice vlastnila několik nemovitostí, umělecká díla, automobily, luxusní nábytek a čtyři miliony dolarů byly převedeny na účet v Malajsii, odkud Manivelová pochází.

Manivelová byla zatčena v březnu tohoto roku na letišti v Melbourne, odkud se pokusila odletět právě do Malajsie. U sebe měla jednosměrnou letenku a 11 tisíc dolarů v hotovosti. Místo v rodné zemi však skončila, podobně jako její partner ve vazbě a byla obviněna z podvodu.

Singh se později hájil tím, že se domníval, že sumu vyhrála dvojice v soutěži, kterou krypto směnárna vyhlásila. Tuto informaci rovněž řekl své partnerce. Ačkoliv bylo konto v krypto směnárně vedeno na Singha, peníze byly převedeny na účet Manivelové, jejíž platební karta byla k účtu registrována.

Společnost Crypto.com, která má ve světě zhruba 50 milionů zákazníků, se však ohradila, že žádná taková soutěž nikdy neexistovala. Manivelová pak tvrdila, že do Malajsie mířila za bývalým manželem a dětmi.

Hackeři připravili BNB Chain o 100 milionů dolarů

Bezpečnost

Po šesti měsících, které strávila Manivelová ve vazbě, nyní soudce Peter Reardon vyhověl žádosti právníků a ženu za daných podmínek propustil na svobodu. Kauci ve výši 10 tisíc australských dolarů za ni zaplatil její bratr, informoval The Guardian. Manivelová, která vinu stále popírá, u sebe na základě rozhodnutí soudce nemá cestovní pas a nesmí opustit zemi.

Ačkoliv se dvojici podařilo podstatnou část utracených peněz vrátit, stále zbývají zhruba tři miliony dolarů (75 milionů korun), které jsou neznámo kde. Osmého listopadu je čeká stání před okresním soudem. Oběma hrozí v případě prokázání viny nepodmíněné tresty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám