Hlavní obsah

Kreditní karta budoucnosti dokáže mluvit a poslouchat

Právo, WEL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KALIFORNIE

Kreditní karta, která mluví a poslouchá rozhodně není utopií. V kalifornské firmě Beepcard již několik měsíců testují prototyp kreditní karty, která před každou transakcí ženským hlasem s americkým přízvukem řekne: "Zadejte své heslo".

Foto: Jiří Smutný

Michaela Jedličková, Peter Krupka a Jana Nechvátalová s ukázkou své práce

Článek

Pokud majitel vysloví správné slovo, karta mu dovolí zaplatit nebo vybrat peníze z bankomatu. Pokud ne, karta prostě nefunguje. Zloděj by totiž musel mít k dispozici i kvalitně nahrané heslo vyslovené majitelem.

Prototyp karty je prvním pokusem, jak dostat mikrofon, reproduktor, baterii a čip, který rozpoznává hlas, do velikosti standardní kreditní karty. Mluvící a naslouchající karta je proti tradiční kreditce zatím sice třikrát tlustší, ale plánem firmy je dostat se na všechny normální rozměry a k tomu, aby baterie vydržela po dobu dvou let.

Uchráněné miliardy

Podobné jednoduché systémy na rozpoznání hlasu jsou již nyní běžné například v mobilech, kdy se s jejich pomocí vytáčejí čísla uložená v paměti.

Odborníci soudí, že rozšíření této karty by mohlo výrazně přispět v boji se zloději platebních karet a zloději hesel či přístupových kódů, kteří jen v USA každoročně nelegálně odčerpají z bankovních kont více než čtyři miliardy dolarů (asi 130 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám