Hlavní obsah

Královna si na vakcínu počká. Británie nebude při distribuci dělat žádné výjimky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země celého světa s čím dál větší nadějí vyhlížejí příchod vakcíny proti koronaviru a Velká Británie není výjimkou. Proto se v zemi kvapně připravuje plán, jak novou vakcínu, jejíž dostupnost bude zpočátku velmi omezená, distribuovat. Z tohoto plánu nebude možné dělat žádné výjimky ani pro bohaté společnosti, ani pro státní činitele. Královna tak podle stanovených pravidel bude až ve druhé skupině lidí, kterým bude vakcína k dispozici, premiér v deváté a princ William až v jedenácté.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K vakcíně se Britové dostanou jen přes NHS (Národní zdravotní službu). Nebudou ji moci zakoupit bohaté společnosti pro své zaměstnance, výjimku nedostane ani královský palác či premiér. Pro deník Telegraph to uvedl nejmenovaný vysoce postavený zdroj z britské vlády.

Nebude speciální zacházení pro nikoho.

Vyvrací tak obavy z toho, že vysoce omezený počet vakcín se nedostane k lidem, kteří ji budou potřebovat nejvíce. Vláda již v září tyto lidi rozdělila do 11 skupin. V první fázi obdrží Británie 10 milionů dávek vakcíny od BioNTechu a Pfizeru. Vzhledem k tomu, že člověk potřebuje očkování dvě, dostane se tak zpočátku pouze na lidi přiřazené do skupiny první a částečně do druhé.

Účinnost vakcíny na koronavirus od BioNTechu a Pfizeru překonala očekávání

Koronavirus

Do první skupiny spadají klienti a zaměstnanci pečovatelských domovů (zhruba milion lidí), do druhé lidé nad 80 let věku a zaměstnanci ve zdravotnictví (zhruba pět milionů lidí).

Ve třetí skupině jsou lidé nad 75 let, ve čtvrté nad 70 a v páté nad 65. Následují lidé s vysokým rizikem těžkého průběhu covid-19 mladší 65 let, v sedmé skupině jsou lidé mladší 65 let se středním rizikem. Osmá až desátá skupina je určena pro obyvatele nad 60, respektive 55 a 50 let. V jedenácté skupině je pak zbytek obyvatelstva.

Pořadí skupin není definitivní

„Očekáváme, že každý obdrží vakcínu v tom pořadí, které určil Spojený výbor pro vakcinaci a imunizaci (JCVI),“ sdělil Telegraphu vládní zdroj. „Nebude speciální zacházení pro nikoho,“ dodal.

Pokud by bylo pořadí skupin definitivní, 94letá královna Alžběta by připadala do 2. skupiny, následník trůnu 71letý princ Charles do skupiny čtvrté a princ William až do skupiny poslední. Britský premiér Boris Johnson pak do skupiny deváté.

Po vakcíně od Pfizeru byli očkovaní jako v těžké kocovině, bolela je hlava

Koronavirus

Pořadí, v jakém bude vakcína mezi obyvatele Velké Británie distribuovaná, se ale ještě může měnit. Vláda ubezpečila, že konkrétním skupinám obyvatel dá vakcínu jen v případě, že bude bezpečná.

Ať jde královna mezi prvními, chtějí lidé

Mezi lidmi vyvolala informace o tom, že královna a její rodina nebudou mezi prvními, kteří vakcínu dostanou, vlnu nevole.

„Doufám, že to bude tak, že královna a vévoda z Edinburghu budou na začátku fronty na vakcínu. Za roky služby by si to opravdu zasloužili,“ uvedl jeden z fanoušků královského paláce.

S tím souhlasil i královský dopisovatel Charlie Proctor a přidal ještě jeden důvod, proč by královská rodina i premiér měli být mezi prvními očkovanými. „Jaký je lepší způsob ukázat, že vakcína je bezpečná, než nechat královnu a Borise Johnsona naočkovat mezi prvními?“ ptal se.

Reklama

Výběr článků

Načítám