Hlavní obsah

Krakonoš sestoupil z hor. Zima ještě pozlobí, varoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harrachov

František Veverka, někdejší pracovník Správy Krkonošského národního parku dělá Krakonoše podle svých slov už 360 let, ale pamatuje si prý jen posledních sedm. V sobotu dopoledne ve své roli vládce hor znovu sešel ze zasněžených kopců, vyklepal sněhové vločky z kapsy a v Harrachově se zúčastnil slavnosti ke skončení zimy.

Krakonoš jede HarrachovemVideo: Právo

 
Článek

„Zima ale ještě nekončí. Ještě trochu pozlobí. Nebude to moc, ale ještě na vás nějaké sněhové vločky pošlu, abyste nezapomněli, že na horách je každou hodinu jináč,“ varoval.

Lidé by ale podle něj měli být rádi, že je tak, jak je. „Věčně nadávají na počasí, ale také by se mohlo stát, že nebude žádné,“ dodal záhadně.

Centrem Harrachova projel Krakonoš usazený v kočáře v čele dlouhého průvodu. V kočáře mu dělal společnost Trautenberk. „Jak už zestárnul a zlenivěl, tak už nedělá neplechy. Rád se se mnou sveze v kočáře a dělá hodnýho,“ řekl Krakonoš o rivalovi, kterého v pohádkách opakovaně potrestal.

Na jaro si počkáme. Špačci si dávají načas

Počasí
Foto: Michael Polák, Právo

Průvodu se zúčastnila řada lidí v rozličných kostýmech

V průvodu jel ještě jeden kočár, v něm se jeli se zimou loučit zástupci rodu Harrachů. A dorazily i další masky, mimo jiných čerti krampusáci, medúzy, Simpsonovi, bába kořenářka, lyžaři z dávných časů nebo masky připomínající koště s kýblem na mytí podlahy.

Zima končí, lyžování ne

Po dvanácté hodině dorazil průvod s Krakonošem k harrachovskému hotelu Skicentrum a Krakonoš tu oficiálně přivítal jaro.

Do Harrachova přijel už po pětasedmdesáté. „Jsme rádi, že se nám daří držet tradici. Příjezd Krakonoše je každoročně akcí, při které se sejdou místní a symbolicky uzavřou hlavní část zimní sezony a odstartují tu jarní,“ řekl starosta Harrachova Tomáš Vašíček (nez., zvolený na kadidátce SNK – Změna pro Harrachov).

Foto: Michael Polák, Právo

Trautenberk v družném rozhovoru s Krakonošem

Na loučení se zimou si Harrachovští lepší počasí, než měli v sobotu, přát nemohli. Bylo slunečno, chladněji bylo jen ve stínu a při vzácných okamžicích, kdy zafoukalo.

Zimní sezona jako taková ale v Harrachově ještě nekončí. Ve zdejším skiareálu chtějí pokračovat alespoň do Velikonoc.

„Sezona byla určitě poznamenaná velkými výkyvy počasí. Přesto ale tradičně budeme pokračovat v provozu až do Velikonoc,“ potvrdil Vlastislav Fejkl ze Sportovního areálu Harrachov.

Krkonoše jsou českým symbolem nádherné přírody. Tipy na nejkrásnější místa, kam vyrazit na výlet

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám