Hlavní obsah

Kostru gorgosaura vydražili za 150 milionů korun

Kompletní kostra obrovského gorgosaura, který obýval Zemi zhruba před 77 miliony let, byla ve čtvrtek vydražena v americkém New Yorku. Vítěz aukce ji získal za rekordních 6,1 milionu dolarů (zhruba 147 milionů korun), čímž se kostra stala nejdražším kosterním pozůstatkem dinosaura v historii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kostra obřího masožravého gorgosaura se vydražila za více než šest milionů dolarůVideo: Reuters

 
Článek

Kostra, která se dokonale zachovala díky usazeninám v říčním ekosystému, kde byla nalezena, je zhruba tři metry vysoká a téměř sedm metrů dlouhá. Byla nalezena v roce 2018 v Montaně a díky tomu, že byla nalezena právě v USA, mohla být díky tamním zákonům prodána v aukci.

„To je to, co dělá tohoto dinosaura tak vzácným,“ uvedla viceprezidentka aukčního domu Sotheby’s Cassandra Hattonová. „Jenom několik gorgosaurů bylo nalezeno v takto zachovalém stavu a všichni jsou v muzeu. Tohle je jediný určený pro komerční trh,“ dodala.

V chilském ledovci odhalili první kompletní zkamenělinu ichtyosaura: březí samici

Věda a školy

Gorgosaurus žil zhruba před 77 až 74 miliony let na území dnešní severozápadní Severní Ameriky. Jde o rod teropoda (taxon, který zahrnuje druhohorní dinosaury kráčející po dvou nohách včetně linie ptáků) patřící do čeledi tyranosauridů. Jak už název napovídá, jeho příbuzným je tedy i slavný druh Tyrannosaurus rex, který však žil později, v období před 68 až 66 miliony let.

Gorgosaurus vážil kolem 2,5 až 2,8 tuny, díky silným nohám však dokázal tento dravec vyvinout rychlost až kolem 60 kilometrů za hodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám