Hlavní obsah

Korunku pro Miss Zimbabwe si odnesla běloška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oficiální soutěž krásy se v Zimbabwe v polovině září konala po dvaadvacetileté pauze a hned vyvolala kontroverze. Vítězkou se totiž stala jedenadvacetiletá běloška Brooke Bruk-Jacksonová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve finále soutěže Miss Universe Zimbabwe se letos 16. září sešlo 25 soutěžících dívek, z toho jedna byla běloška. A právě ta se nakonec stala vítězkou a bude zemi reprezentovat na celosvětovém finále, což vyvolalo lavinu rozhořčených reakcí. Mnoho lidí je totiž přesvědčeno, že vyhrála právě jen proto, že je bílá.

Jedenadvacetiletá Brooke Bruk-Jacksonová se přitom narodila v zimbabwském hlavním městě Harare, a přestože v minulých několika letech studovala v Londýně a pracovala v Jihoafrické republice, soutěže se zúčastnila zcela legálně. Pravidla totiž umožňují účast také Zimbabwankám žijícím v zahraničí.

Podle mnohých kritiků je však její vítězství zcela jasným důkazem rasové předpojatosti. Někteří ji navzdory jejímu původu považují za Evropanku. V Zimbabwe je navíc ještě stále živá nedávná historie, kdy byli bílí farmáři tamějším obyvatelstvem považováni za vykořisťovatele.

„Černoši by se měli naučit milovat a respektovat sami sebe a neposílat bělošku, aby reprezentovala Zimbabwe,“ napsal jeden z těch umírněnějších uživatelů sociálních sítí. Naráží tím také na skutečnost, že běloši podle dostupných údajů tvoří pouze zhruba 0,2 % zimbabwské populace.

Korunovace Brooke Bruk-Jacksonové tak vzbudila ještě mnohem bouřlivější vášně, než když se letos v srpnu běloška Natasha Joubertová stala Miss v sousední Jihoafrické republice. Ale ani to se pochopitelně neobešlo bez množství kritických reakcí.

Titul Miss Universe získala Američanka. Rozruch však způsobila účast Ukrajinky i Rusky

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám