Hlavní obsah

Korejské firmy nabízejí milionové bonusy, když zaměstnanci budou mít děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejpalčivějších problémů Jižní Koreje je velmi nízká porodnost. Na poplach tak bijí nejen politici a sociologové, ale nově se začínají angažovat také velké korejské firmy. Jejich zaměstnanci, kterým se narodí děti, tak mohou dostat štědré finanční odměny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jihokorejská textilní firma Ssangbangwool na konci února oznámila, že vyplatí v přepočtu až 75 tisíc dolarů těm svým zaměstnancům, kterým se narodí děti. Konkrétně to podle webu Business Insider s odvoláním na The Korea Herald bude v přepočtu přibližně 525 tisíc korun za první dítě, stejná částka za druhé a za třetí to bude dokonce přes 700 tisíc korun. Impulsem k tomu byla stále se snižující porodnost, která zemi sužuje již několik let.

„Nízká porodnost je v korejské společnost vážným problémem, který je třeba překonat. Naše firma převezme odpovědnost a vynaloží veškeré úsilí, aby pomohla zvýšit porodnost v zemi,“ uvedl mluvčí firmy Ssangbangwool.

Toto oznámení přišlo ani ne měsíc poté, co téměř stejné rozhodnutí zveřejnila korejská stavební společnost Booyoung Group. Ta dokonce každému zaměstnanci poukáže rovnou v přepočtu téměř 1,8 milionu korun za každé nově narozené dítě, přičemž o tento příspěvek mohou zažádat jak muži, tak ženy, a to dokonce i za děti narozené již od roku 2021.

Jihokorejské restaurace čím dál častěji zavádějí zóny, kam nesmějí děti

Koktejl

Podle zpravodajského serveru CNN se toto nové pravidlo ve firmě Booyoung zatím vztahuje na 70 dětí, což představuje rodičovské bonusy v celkové přepočtené výši přes 120 milionů korun.

Business Insider pak doplňuje také čísla, která neveselý stav v Jižní Koreji charakterizují. V roce 2022 tam průměrný počet dětí, které se za život narodí jedné ženě, činil pouze 0,78, ovšem v hlavním městě Soulu to bylo dokonce jen 0,59. Přitom – aby byl zachován současný stav populace –, je potřeba, aby tento ukazatel dosáhl na hodnotu 2,1.

List však doplňuje, že se zmenšující se a zejména stárnoucí populací se potýkají také další vyspělé země v regionu východní Asie, tedy Japonsko i Čína.

V Jižní Koreji jde ovšem o tak závažný problém, že se do jeho řešení zapojili i nejvyšší představitelé země. Sám prezident Jun Sok-jol tak 13. února své administrativě nařídil, aby vypracovala plán daňových pobídek pro firmy, které budou své zaměstnance při narození dítěte podporovat.

První záblesk tohoto přístupu je podle Business Insideru již nějakou dobu k vidění v Soulu, kde úřady rodičům nově narozených dětí každý měsíc po dobu jednoho roku vyplácejí v přepočtu téměř 18 tisíc korun.

Jihokorejci dnes omládli o rok, někteří dokonce i o dva

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám