Hlavní obsah

Korálový útes trpí starty kosmických raket

Novinky, JNK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FLORIDA

Na mělčině Oculina nedaleko pobřeží Floridy se nacházejí korálové útesy, které svou pestrostí připomínají tropické korálové útesy. Od dubna do května letošního roku je zkoumali vědci a studenti, kteří se domnívají, že jsou poškozovány starty kosmických raket.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Na akci, jejímž cílem bylo prohloubit znalosti o ekosystémech útesů a zlepšit jejich ochranu, se podílela celá řada vědeckých institucí a univerzit USA. Útesy na mělčině Oculina vzdálené přibližně 45 kilometrů od pobřeží Floridy pestrostí života připomínají tropické korálové útesy. Jsou proto častým cílem jachtařů, potápěčů a sportovních rybářů, ale také lokalitou, kde se v minulosti provozoval intenzívní rybolov pro průmyslové účely.

Dlouhodobé výzkumy prováděné již od 70. let minulého století prokázaly značný úbytek živočišných druhů a poškození korálových útesů na této mimořádně cenné lokalitě. Podle některých vědců na to mají vliv i hlučné starty raket z nedalekého kosmodromu na Cape Canaveral.

Několik vysokých škol a organizací podmořského i kosmického výzkumu se proto spojilo k akci Oceanica 2003, jejímž úkolem je detailně prozkoumat korálové útesy na mělčinách Oculina a zjistit faktory, které ovlivňují jejich ekosystém.

Americká kosmická agentura NASA dala k dispozici loď Liberty Star, kterou používá pro zajišťování letů raketoplánů. Z její paluby vědci pro potřeby akce již v minulém roce pořídili barevnou trojrozměrnou mapu útesu, jejíž rozlišení mnohonásobně převyšuje podobné mapy vytvořené v minulosti.

Biologové pracující na mělčině Oculina budou mít k dispozici nejmodernější techniku. Mezi jejich vybavením je také podmořský robot Phantom SII, který bude pořizovat videozáběry i fotografie a sbírat vzorky. Jedním z cílů letošní akce je vyzkoušení automatického akustického zařízení, které bude trvale monitorovat podmínky na útesech, sledovat skutečný vliv startů kosmických lodí a v případě potřeby také střežit útesy před ilegálním rybolovem a dalšími nepříznivými vlivy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám