Hlavní obsah

Kočka spadla do ventilační šachty, záchranná operace trvala celý den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týn nad Vltavou

V celodenní martyrium se proměnila záchrana kočky v Týně nad Vltavou. Zvíře spadlo v sobotu přes digestoř bytu ve třetím patře do ventilační šachty, přivolaní hasiči se ji snažili dostat z třináctimetrové hloubky, roura přitom měla jen pětadvacet centimetrů v průměru. Po dvanácti a půl hodinách akce skončila happyendem.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Kočka spadla do ventilační šachty bytového domu v Týnu nad Vltavou

Článek

„Kočka ve zdraví přežila a předali jsme ji šťastné majitelce,“ ohlásila Vendula Matějů, mluvčí jihočeských hasičů. To už byla sobota večer, ráno krátce po osmé, když mise začala, to tak optimisticky nevypadalo.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Snahy o záchranu zvířete dlouho nevedly k ničemu

Plán, který počítal s tím, že dolů spustí záclonu a kočka se sama zadrápne, selhal. „Nespolupracovala, a proto jsme jí do roury zkusili spustit síť na odchytávání zvířat. Číča toho ale asi měla dost. Pořád nehybně ležela na dně,“ konstatovala Matějů. Nezabrala ani další použitá strategie. „Zkoušeli jsme ji nalákat na žrádlo a pamlsky. Tak, aby vlezla do sítě. Ale nereagovala vůbec na nic,“ poznamenala Matějů.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Snahy o záchranu dlouho nevedly k ničemu

Pak se hasiči pokusili ji nahnat do síťky pomocí různých drátů. „Ale jak byla hluboko, roura a celý prostor byl velmi stísněný, téměř jsme ji ani neviděli, tak i tento pokus byl dost těžký, a hlavně marný,“ připustila Matějů.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Šachta byla třináct metrů hluboká

Záchranáři se obrátili třeba i na chovnou stanici zvířat v Hluboké nad Vltavou s prosbou, zda nemají jakýkoli prostředek na záchranu zvířete. „Ale všechny z nabízených stejně nebyly úspěšné,“ zrekapitulovala Matějů. Nakonec zvítězila stará dobrá česká schopnost improvizovat. „Vyrobili jsme si sami jakýsi chňapák a postupně ho sešroubovávali na celkem třináct metrů dlouhou násadu. Až s tímto jedinečně vyrobeným prototypem ,záchranné tyče´ se nám kočičku asi po hodině, to už se začalo stmívat, podařilo vytáhnout ven,“ uzavřela Vendula Matějů.

Foto: HZS jihočeského kraje

Mícu nakonec spasilo improvizované chňapadlo

Foto: HZS Jihočeského kraje

Chňapadlo na třináctimetrové rukojeti

Kocour se před vysavačem schoval do komína, museli jej vyprostit hasiči

Koktejl

Výběr článků

Načítám