Hlavní obsah

Knihovna odpustí Američanům pokuty, stačí k tomu fotka kočky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knihovna ve Worchesteru v americkém státě Massachusetts se letos v březnu rozhodla odpustit pokuty za ztracené, poničené nebo pozdě vrácené svazky. Stačí k tomu fotka jakékoliv kočky, přičemž tato akce má za cíl přimět lidi, aby se nebáli pokut a knihovnu navštěvovali i nadále.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čtenáři, kteří zapomněli vrátit vypůjčený svazek do knihovny v americkém Worchesteru, případně jej velmi poškodili, nebo dokonce ztratili, museli v takových případech obvykle zaplatit pokutu 30 dolarů (přibližně 700 korun). To mnohé lidi vedlo k tomu, že do knihovny přestali chodit, jen aby nemuseli platit.

Letos v březnu však knihovna vyhlásila rozsáhlou „amnestii“, v jejímž rámci stačí poslat vlastní fotku jakékoliv kočky a „hříšníci“ pak budou osvobozeni od všech pokut. „Lidé mají různé problémy a někdy se rozhodují, zda mají zaplatit 30 dolarů za knihu, kterou jim třeba doslova sežral pes, nebo zda si za ty peníze nakoupí potraviny,“ upozornil na webu Fox News ředitel worchesterské knihovny Jason Homer na sociální aspekt tohoto rozhodnutí.

Akce se jmenuje March Meowness, tedy březnové mňoukání, ale také jde o slovní hříčku odkazující na pojem March Madness, který se používá pro závěrečnou část americké univerzitní soutěže v basketbalu.

„Chceme tím lidem zkrátka říci, aby se nebáli k nám přijít a zůstali členy naší čtenářské komunity bez ohledu na svou situaci,“ dodal Jason Homer. Jeho knihovna přitom podobnou akci spustila již v roce 2020, kdy vracení knih komplikovala pandemime covidu-19. Období bez pokut tehdy trvalo dokonce rok a půl.

Čtení zlepšuje život

Jason Homer je navíc přesvědčen, že pokuty za zpožděná vrácení, poškození či ztráty knih stejně vlastně k ničemu nejsou. „Reálně tyto pokuty knihovně nikdy nic nepřinesly, není to náš zdroj peněz. Mnoho dluhů stejně zůstane nesplacených a nakonec akorát přicházíme o lidi,“ popsal svou zkušenost.

Jako velký problém to vidí zejména u dětí, které by se neměly strašit pokutami, ale naopak co nejvíce motivovat ke čtení. „A ani neexistuje žádný způsob, jak pokuty skutečně vybrat. Takže jdeme dál,“ řekl Jason Homer. A doplnil, že je lepší, když se knihy vrátí pozdě a s nimi i čtenáři, než když se nevrátí nikdy a lidé přestanou knihovnu navštěvovat.

Tým worchesterské knihovny zkrátka podle vyjádření ředitele nechce, aby pokuty stály v cestě osvětě, vzdělání. „Čtení pomáhá lidem zlepšit život,“ uzavřel Jason Homer.

Muž přišel do knihovny vrátit svazek vypůjčený v roce 1927

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám