Hlavní obsah

Muž přišel do knihovny vrátit svazek vypůjčený v roce 1927

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do knihovny v městečku St. Helena v severní části Kalifornie přinesl neznámý muž vrátit knihu, kterou si někdo půjčil v roce 1927. Poplatek z prodlení si knihovna podle amerických médií nenaúčtovala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Podle ředitele knihovny Chrise Kreidena knihu přinesl neznámý muž. „Já ani nikdo ze zaměstnanců netušíme, kdo ten gentleman je. Jen řekl něco ohledně svého otce, ale více jsme nezachytili,“ popisuje Kreiden, jak se kniha dostala zpátky.

Později se ukázalo, že oním mužem byl Jim Perry z nedalekého městečka Napa a knihu našel, když probíral krabice po své ženě. Je přesvědčen, že svazek si tehdy půjčil její dědeček John McCormick.

Poněkud úsměvný je fakt, že jde o titul Dějiny Spojených států od Bensona Lossinga, která byla vydána již v roce 1892, takže pro dnešní čtenáře, ale také samotnou knihovnu již má význam zejména jako historický artefakt, než že by sloužila jako seriózní zdroj informací.

Kniha je na snímku ve vitríně dole

Uvnitř knihy je sice poznámka, že si ji lze půjčit jen na dva týdny, ale svazek ve značně zuboženém stavu již dalším čtenářům k dispozici nebude, informuje server People. Knihovníci mu totiž přiřadili speciální vitrínu, v níž zdobí prostor hned u vchodu. A dodávají, že kdyby se sečetly poplatky za pozdní vrácení, dělalo by to dnes něco kolem 1700 dolarů, tedy v přepočtu zhruba 38 tisíc korun.

Tuto částku však knihovna samozřejmě po nikom vymáhat nebude, u příspěvku na Instagramu se zapomnětlivé čtenáře naopak snaží motivovat: „Tady se ukazuje, že na vrácení knihy není nikdy pozdě,“ píše se u snímků malé expozice, jejíž hvězdou je přes 130 let stará kniha.

Do knihovny se knížka vrátila po 110 letech, po nálezci se pátrá

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám