Hlavní obsah

Požádal sousedy, aby se ztišili, teď mu hrozí rok vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skotský penzista se na přelomu roku vydal do Dubaje, aby dočasně pomohl dceři, která tam nastupovala do nové práce. Jeho pobyt se však dost možná značně protáhne, protože mu hrozí zhruba rok ve vězení. Přitom šel jen požádat hlučné sousedy, aby se ztišili.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pětasedmdesátiletý Ian Mackellar a jeho manželka Carol vyrazili na konci minulého roku do Dubaje. Jejich dcera tam totiž dostala práci a Ian s Carol jí jeli pomoci, než se zabydlí, zejména se měli starat o osmnáctiměsíční vnučku.

Poslední loňský večer se pak v celé Dubaji rozjely novoroční oslavy a výjimkou nebyli ani sousedé Mackellarových. Party však byla čím dál hlasitější a táhla se dost přes půlnoc, a tak Ian s vnučkou v náruči šel zaklepat na dveře vedlejšího domu, zda by lidé uvnitř mohli ztišit jak hudbu, tak sebe.

„Jsme Skotové, tak víme, jak slavit. S večírkem nemám problém, ale byli tak hlasití, že nám drnčela okna,“ popsala později Carol Mackellarová. Její dcera se totiž nejprve pokusila sousedy požádat prostřednictvím skupiny na sociální síti s vysvětlením, že ráno musí velmi brzy vstávat do práce, ale výsledkem bylo pouze to, že hudba začala být naopak ještě hlasitější.

Když Ianovi nepřišel nikdo otevřít, šel to zkusit ze dvora, ale vtom z domu vyšlo několik lidí a začali jemu i vnučce nadávat. Žena z Libanonu, která v domě trvale bydlí, pak oba ještě polila nějakým nápojem. Carol nakonec Iana ještě přemluvila, aby nevolal policii, protože dubajské úřady nejsou k cizincům vstřícné, a tak když humbuk ve vedlejším domě skončil, považovali celou událost za skončenou.

Brit šel na 11 měsíců do vězení za jízdu na kole, měl ji zakázanou

Koktejl

Jenže za dva dny si pro Iana přijela policie s tím, že sousedka na něj podala žalobu kvůli nedovolenému vstupu na její pozemek. A ještě skotskému penzistovi velkodušně sdělili, že má velké štěstí. Kdyby totiž nebyl tak starý, putoval by okamžitě do vazby. V té je však vlastně stejně, protože než v jeho případu rozhodne soud, nesmí odcestovat ze země.

Jeho žena je už dávno doma a snaží se všemi prostředky zajistit, aby byl Ian co nejdříve propuštěn. Ale v nejbližší době se tak asi nestane. Právnička Radha Stirlingová z organizace Detained in Dubai (Zadrženi v Dubaji) totiž předpokládá, že soud vynese verdikt zhruba za čtyři až šest měsíců, a obecně je pravděpodobné, že by se výše trestu mohla pohybovat zhruba kolem jednoho roku za mřížemi.

To by však Ian podle Carol nepřežil. Jeho zdraví totiž už není příliš pevné, a navíc mu mezitím vypršela platnost cestovního pojištění, informoval list The Times. Víceméně tak nemá žádný přístup k lékařské péči. Jeho žena však dělá všechno pro to, aby Ian do vězení nemusel. Zalarmovala právníky, politiky a diplomaty, ale ačkoliv to již stálo přes osm tisíc liber (téměř čtvrt milionu korun), dobrý konec zatím není ani na obzoru.

V Dubaji klonují velbloudy pro závody i soutěže krásy

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám