Hlavní obsah

Klokani s lidmi komunikují intenzivním pohledem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klokani se dokážou naučit komunikovat s lidmi podobně, jak to umějí psi. Podle agentury Reuters se to uvádí v nové studii, která byla zveřejněna ve čtvrtek. K vyjádření žádosti o pomoc používají prý klokani stejně jako psi upřený, prosebný pohled.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci ve své studii zkoumali 11 klokanů, kteří žili v zajetí, ale nebyli domestikovaní. Když klokani nebyli schopni otevřít krabičku s potravou, deset z nich na vědce upřeně hledělo.

„Devět klokanů se přitom dívalo střídavě na člověka a nádobu, jako by chtěli pohledem či gestem na příslušný předmět ukázat,“ uvedla Alexandra Greenová, spoluautorka studie, na níž se podíleli experti z univerzity v australském Sydney a z britské Roehamptonské univerzity.

„Někteří dokonce k člověku přistoupili, začali ho škrábat na noze a očichávat a pak se vrátili pohledem ke krabičce,“ dodala.

Klokan na Brněnsku nechal doma družku s mládětem, měsíc a půl se potuloval

Krimi

„Vykládáme si to jako formu komunikace, žádost o pomoc,“ řekl agentuře Reuters telefonicky vedoucí studie Alan McElligott. „Nepředpokládá se, že divoce žijící druhy se takto dokážou chovat. Proto jsou tato zjištění překvapivá,“ vysvětlil McElligott.

Výsledky jsou v rozporu s všeobecným přesvědčením, že pouze domácí zvířata jako psi, koně nebo kozy dokážou s lidmi komunikovat, píše se ve studii. Zdá se, že podstatně více zvířat si umí najít způsoby, jak předat lidem určité sdělení, dodává studie.

Reklama

Výběr článků

Načítám