Hlavní obsah

Každý snědený hot dog člověku zkrátí život o 36 minut, tvrdí studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí si dokáže představit, které potraviny jsou pro tělo prospěšné a které o něco méně. Studie michiganské univerzity v USA zabývající se veřejným zdravím však tyto představy přenáší do zcela reálnějších obrysů. Ukazuje, o kolik minut člověku jednotlivé potraviny zkrátí či naopak prodlouží život.

Foto: Profimedia.cz

Hot dog je pochutina, která podle studie zdraví příliš neprospívá, naopak.

Článek

Autoři studie, kterou zveřejnil časopis Nature Food, zkoumali více než pět tisíc potravin ve vztahu jejich zátěže na člověka a dopadu na životní prostředí.

Pro získání výsledků využili tzv. Health Nutritional Index, který spojuje onemocnění či úmrtí člověka s výběrem jídla.

Cílem bylo poskytnout lidem informace o tom, které potraviny jsou pro člověka prospěšné a pomoci jim tak ke zdravějšímu a ekologičtějšímu způsobu stravování.

Dle výsledků může konzumace jedné porce některých potravin člověku zkrátit život až o 74 minut a jiných naopak prodloužit o 80 minut.

Scvrkávání u stárnoucích žen předznamenává život ohrožující riziko

Zdraví

Na samém dně žebříčku se nacházejí především slazené nápoje, hot dogy, burgery či sendviče s arašídovým máslem a džemem.

Pomyslnými premianty v této studii jsou pak ovoce, neškrobová zelenina, vařené obiloviny či cereálie určené k přímé spotřebě.

Konzumace hovězího hot dogu v housce má podle studie za následek zkrácení života o 36 minut, a to především kvůli škodlivým vlivům zpracovaného masa.

Pokrmy jako solené arašídy, pečený losos či rýže s fazolemi pak člověku život naopak prodlouží o 10 až 15 minut, tvrdí vědci.

Rostlinné versus živočišné potraviny

„Zjištění předchozích studií zkoumajících zdravou nebo udržitelnou stravu byla často omezena na srovnávání mezi rostlinnými a živočišnými potravinami, přičemž ty druhé byly stigmatizovány jako nejméně výživné a udržitelné,” uvádějí autoři studie.

„Ačkoliv zjišťujeme, že rostlinné potraviny obecně dosahují lepších výsledků, existují mezi jednotlivými rostlinnými i živočišnými potravinami značné rozdíly, které by měly být brány v potaz,” dodávají autoři.

Ti rovněž klasifikovali potraviny podle jejich výživových hodnot, vlivu na životní prostředí a krátkodobé globální oteplování.

Zdravotní rizika spjatá s dětskou obezitou

Zdraví

Jako zdravé a ekologicky udržitelné potraviny označili ořechy, ovoce, zeleninu, luštěniny, celozrnné produkty a některé mořské plody.

Mezi potraviny se špatnou nutriční hodnotou a produkcí spojenou s vysokými dopady na životní prostředí zařadili hovězí maso, zpracované maso, vepřové a jehněčí maso, sýry a některé pokrmy obsahující lososa.

„Ve shodě s předchozími studiemi se zdá, že nutričně prospěšné potraviny nemusí vždy generovat nejnižší dopady na životní prostředí a naopak,” píše se ve studii.

Reklama

Výběr článků

Načítám