Hlavní obsah

Karolína Kurková vzala Paříž útokem

Právo, Jana Rovenská, Markéta Maláčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během několika let se Češka Karolína Kurková (19) prosadila v tvrdé konkurenci a s ročním příjmem pět a půl miliónu eur je dnes nejlépe placenou modelkou na světě. Sto dvaaosmdesát centimetrů vysoká blondýna s mírami 89-59-89 a smyslně našpulenými rty si v polovině ledna podmanila Paříž a stala se královnou té nejluxusnější módy.

Foto: Vladimíra Krejčí

Psí šampion Charlie.

Článek

Na pařížském týdnu haute couture se o ni mohly návrhářské špičky doslova potrhat. Od chvíle, co s úspěchem předváděla pro Coco Chanel a Pradu, si ji předchází celá návrhářská elita. Zjistili totiž, že prodá stejně dobře odvážné polonahaté róby Versaceho a Elie Saaba jako romantické šatečky Valentina, orientální kreaci Jeana Paula Gaultiera i erotický model Emanuela Ungara. Paříž o ní mluví jako o nové královně.

Sluší jí všechno

"Díky Karolíně je ve světovém modelingu tak trochu móda být Čech," tvrdí vizážista Zdeněk Fencl, který úspěch dlouhovlásky z Děčína vysvětluje tím, že byla ve správnou dobu na správném místě. Snoubí se v ní mladickost a vyzrálost, je tvárná a sluší jí úplně všechno. Lidé, kteří Karolínu znají víc, by nejspíš přidali ještě bezprostřednost, sebevědomí, komunikativnost a smysl pro humor.

"Vždycky jí byla plná třída," shodují se její bývalí spolužáci z gymnázia. Karolína se pravidelně objevuje na titulních stránkách věhlasných časopisů, jako je Vogue, Bazaar, Photo, W Magazín, figuruje i v prestižním Pirelliho kalendáři, ve kterém se z našich modelek doposud objevila jen Eva Herzigová.

Tvůrce letošních snímků, umělecký fotograf Brit Nick Knight míní, že dostat se do tohoto kalendáře je pro každou modelku pocta. "Svoje představy totiž konzultuji s takovými znalkyněmi ženské krásy, jako je Catherine Deneuveová, Isabella Rosselliniová, z mladých krásek jsem si přizval Liv Tylerovou, takže výběr je velice přísný." Karolína Kurková tam byla už dvakrát. I proto je vítanou ozdobou společenských večírků v New Yorku a v Hollywoodu.

Začátkem nového roku slavila další úspěch. V Madridu převzala cenu pro modelku roku populárního časopisu Metaphore a stala se i španělskou módní ikonou. V odvážném modelu od Yves Saint Laurenta dala na frak i takovým hvězdným parádnicím, jako je Demi Mooreová a Sarah Jessica Parkerová.

Pomohlo herecké nadání?

Vysvětlení, proč vedle naší Karolíny blednou i hollywoodské hvězdy, je jednoduché. Karolína se na rozdíl od těch, které na sobě musely tvrdě pracovat, prostě krásná narodila.

Podle znalců je Kurková i ideální představitelkou slovanské krásy. "Má nejen nádherné tělo a půvabný obličej s kouzelnýma zelenýma očima, smyslnými rty a výraznými lícními kostmi, ale je i jinak zajímavá. Není to pouhá panenka. Je velice bystrá, tvárná a jistě se hned tak neokouká," tvrdí unisono. Udělá ze sebe okázalého anděla s bohatou zlatou hřívou, stejně jako upíra v černé paruce jako uhel, rozpustilou šestnáctku i distingovanou dámu. Nebojí se provokovat a aktivně s návrhářem spolupracuje, nebrání se ani mnohdy extravagantním požadavkům vizážistů.

"Karolína, stejně jako Eva Herzigová, brzy přišla na to, co profese modelky potřebuje. Není to jen chození po molu. Chce to kumšt a kus srdce. Každý model bere jako malou roli a dovede se do něho vžít. Má potřebné herecké nadání," říká šéfka Czechoslovak models Milada Karasová.

Něco na tom bude, vždyť na krajské přehlídce amatérských souborů získala Karolína před lety ocenění za roli v dramatizaci Lakomé Barky, kde se hrálo i tancovalo.

"Karolína vždycky zářila, když šlo do tuhého, to znamená na jevišti, ale jinak bývala velká trémistka. Když měla referát, chtěla ho mít na začátku hodiny za sebou, jinak se hodně nervovala," vzpomíná češtinářka Věra Hlavatá a na adresu bývalé studentky, která i v době, kdy už létala za prací do Milána, prospívala nanejvýš s dvojkami, dodává. "Nikdy se necítila jinak, nikdy neměla hvězdné manýry."

Už tehdy ale dbala na svůj zevnějšek víc než její vrstevnice ze školy. Lidé z gymnázia vzpomínají, že místo aby si na výlet na kopec vzala pevné boty, spíš ji zajímalo, aby dobře vypadala.

Nechtěla být průměrná

Strmá kariéra dívčiny, která byla ve čtrnácti letech, kdy s předváděním módy začínala, takzvaně samá ruka, samá noha, překvapila její tehdejší třídní učitelku Danu Náhlíkovou. "Ničím zvláštním nezaujala, kromě toho, že byla vysoká a štíhlá, ale takových děvčat běhá po světě plno." O to výraznější byla už na začátku puberty touha Karolíny stát se světově známou modelkou.

Spolužáci vzpomínají, že sbírala módní časopisy a o svých snech otevřeně mluvila. Kamarádky ji napodobovaly ve stylu oblékání a nechaly si od ní radit s líčením. Ze školy odešla na konci kvarty. "Na fotkách jí to sluší, ale my ji pořád bereme jako kamarádku, ne jako sexbombu," říká David Strejček, jeden z jejích někdejších spolužáků. "Nikdy si na nic nehrála a pořád je stejně střelená. Člověk se s ní nenudí, je plná života," tvrdí spolužačky.

Otec Josef Kurka, který pracuje u kriminální policie a je známý i jako dlouholetý basketbalový hráč, brával Karolínu i Pepína, jejího o tři roky mladšího bratra, za sportem, kde se otrkávali ve společnosti dospělých.

"Kája měla spíš chlapeckou povahu, byla od rány, a když se jí něco nelíbilo, ozvala se. Ostatně, zahraniční noviny o ní hned psaly jako o ďábelském dítěti, které nikde nepostojí, že to není nuda pro jednu ani pro druhou stranu."

Po matce, bankovní úřednici, zdědila upřímnost a výtvarné nadání, po dědovi hudební sluch, po otci odvahu a pohybové schopnosti, které zúročila nejenom v gymnastice, ale také na školních akcích.

"Hnalo ji dopředu, že chce něco dokázat, že nehodlá být průměrná," vysvětluje Josef Kurka cílevědomost své dcery. Nejdříve si s manželkou mysleli, že modeling bude dělat jako hobby, při kterém si vypiluje cizí jazyky, ale o Karolínu byl zájem hned od prvního okamžiku. První cesta mladičké modelky, kterou dodnes poznávají lidi víc za hranicemi než v Česku, vedla do Milána. Předtím si ale její rodiče důkladně prostudovali smlouvu a zajistili, aby Karolínu příliš nesvazovala.

Čím jejich dcera ve světě tak zaujala? "Nejspíš charizmatem, že dokázala získat ostatní na svou stranu, nepřetvařovala se a nikomu se nepodbízela," říká Josef Kurka.

Karolína se rychle probojovala do první desítky světových topmodelek. Od listopadu 2002, kdy získala světový titul Modelka roku a odstěhovala se do New Yorku, sklízí samé úspěchy. Zatím nejúspěšnější pro ni byl právě uplynulý rok, kdy brazilské supermodelce Gisele Bundchenové vyfoukla lukrativní smlouvu na několik miliónů britských liber pro firmu Victoria´s Secret, která svět zásobuje nejdražším luxusním prádlem.

Po tomto úspěchu je Karolína ještě oblíbenější u návrhářů plavek, u nichž jako teenager začínala. Předstihla tak i populární Němku Heidi Klumovou (30) a stálici světových mol Američanku Kate Mossovou (29).

Podle britského magazínu Sunday Telegraph jako nejlépe placená modelka loni vydělala dokonce něco kolem devíti miliónů dolarů (288 miliónů korun), z toho nejvíce právě díky smlouvě s Victoria´s Secret.

Magazín nenechal výdělek české krásky bez komentáře a napsal: "Lehce nabyl, lehce pozbyl. Však ona si už modelka s těmi milióny poradí. Jak se sama stravuje, sice nevíme, zato je nám ale známá její láska k milované Belle, čínskému psíkovi ši-tzu, kterého Karolína krmí kaviárem." Pak se ale možná Karolíně nelze divit, že nerada dává rozhovory novinářům. Když byla naposledy doma, nechala se slyšet, že nechce čas s těmi nejbližšími dělit mezi novináře, které stejně nejvíc zajímá, kolik vydělává.

Stal se z ní pedant

V kosmopolitním New Yorku, kde Karolína bydlí se svým italským přítelem a manažerem agentury DNA Model Management Alessandrem Bazzonim (30), se adaptovala velice rychle. Při focení pro Pirelliho v Londýně prohlásila, že se v tomto velkoměstě ani nikdy cizí necítila, protože v něm žijí snad všechny národnosti světa.

"Dříve si mě tu často pletli s Ruskou nebo Brazilkou, teď už vědí, že jsem Češka. Stejně ale každému, kdo se mě ptá, odkud jsem, vždycky doporučím, ať se k nám jede podívat, a dodám, že naše země, Praha i Češky jsou nejhezčí a že to určitě stojí za to."

Když za ní přijedou rodiče na návštěvu, s úžasem pozorují, jaký se z ní stal pedant, co se týká pořádku v osobních věcech. "Kam se hrabe vojna před patnácti lety," směje se otec, který si při návštěvě New Yorku nenechá ujít zápas Národní basketbalové ligy.

Baví ho také pozorovat, jak v cizině Karolínu obdivují přímo na ulici. "Nejsou si jisti, zda je to ona, dodávají si odvahu, aby se zeptali, jestli se s ní můžou vyfotit. Když Kája spustí svou angličtinou, nikdo nepředpokládá, že není z anglosaských zemí," pyšní se Josef Kurka.

Bude mít pamětní desku?

Kdo by řekl, že právě studentku z děčínského gymnázia čeká tak raketová kariéra? První to možná vytušila agentura Bohemia models, do které patnáctiletou Karolínu přivedli rodiče. "Všem nám bylo od prvního pohledu jasné, že se jako modelka narodila. Pro to, aby uspěla, měla všechny předpoklady. Byla nejen krásná a ambiciózní. Dobře se učila, šprtala angličtinu, měla obrovskou chuť cestovat a pustit se do světa," opakovala nedávno Soňa Zoglauerová z agentury.

Modelky jako stroje na peníze

Ta tam je doba, kdy Linda Evangelista prohlásila, že nevstane z postele, aniž by dostala méně než deset tisíc liber (470 tisíc Kč). Dnešní topmodelky vydělávají milióny.

Karolíně Kurkové vychází podle dostupných cifer roční příjem na 3,8 miliónů britských liber (209 miliónů Kč).

V těsném závěsu je s 3,7 miliónu liber Němka Heidi Klumová, která se drží stále na vrcholu, i když se jí blíží třicítka a s miliardářem Formule 1 Flaviem Briatorem čeká první dítě.

3,6 miliónu liber si jako třetí v pořadí vydělala Ruska Natalie Vodjanovová. Bývalá pouliční prodavačka květin z Novgorodu se stala oblíbenkyní Gucciho, Lavina a Cerrutiho a na svou minulost Pygmaliona může jen vzpomínat.

Nejkrásnější britská modelka Kate Mossová, proslavená reklamou Chanel Mademoiselle, skončila s loňským kontem bohatším o 3,5 miliónu liber šterlinků.

Odhad se léty potvrdil. Karolína teď patří mezi nejpracovitější modelky a do rodného Děčína se dostane nanejvýš jednou za rok, na Vánoce. Ředitel děčínského gymnázia Václav Lešanovský přiznává, že Karolína byla jejich nejslavnější studentkou, ale její jméno zatím nefiguruje ani v propagačních materiálech, ani na nástěnkách. "Nechal bych to na iniciativě studentů. Ať přijdou a dohodneme se," odpovídá na otázku, zda nechá Karolíně pověsit pamětní desku.

Reklama

Související témata:

Související články

Kurková opět pózovala pro kalendář Pirelli

Ve středu byl v Londýně představen nový kalendář Pirelli, který každoročně bývá lahůdkou pro milovníky módy a krásných žen. V minulých letech se na jeho...

Kalendář Pirelli se představil v Praze

Podílet se na tvorbě dnes již kultovního kalendáře Pirelli je prestižní záležitost jak pro fotografa, tak pro modelky. Nabídka focení pro Pirelli...

Karolina Kurková si loni vydělala nejvíce

O světě modelingu sní stále více mladých žen a dívek, které pro něj dokáží přinášet nemalé oběti. Láká je nejen lesk předváděcích mol a oděvní kreace...

Výběr článků

Načítám