Hlavní obsah

Kapitán turistické lodi skočil na žraloka

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemný zážitek si odnesli účastníci zážitkové plavby lodí u ostrova Varanus ležícího nedaleko od Západní Austrálie. Když kapitán Aaron Moir spatřil v úterý poblíž lodě tři a půl metrového žraloka citronového, rozhodl se na něj skočit. Dvaatřicetiletý muž po útoku vodního predátora skončil v nemocnici s poraněním zad a dolních končetin, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Žralok citronový, ilustrační foto

Článek

Podle britského deníku se jednalo o muže, který si říká „shark rider“ (žraločí jezdec) a jenž se podobnými incidenty nechvalně proslavil už v minulosti.

Záběry z roku 2014 například ukazují, jak tehdy skočil z člunu na třímetrového kladivouna. I tenkrát tak učinil během pracovní doby a za lehkovážný kousek si ve společnosti Blue Juice Fishing Charters vysloužil vyhazov.

„Byl jsem trochu idiot, ale se žraloky pracuji dlouho a vím o nich hodně. Určitě bych se rád dostal do vody i s velkým bílým žralokem,“ říkal tehdy Moir médiím.

Z jeho slov se už tehdy dalo odtušit, že se ze svého chování v budoucnu nepoučí. A tak se i stalo - v úterý u ostrova Varanus, ležícího zhruba 120 kilometrů západně od australského města Karratha, totiž kolem osmé hodiny večerní zahlédl žraloka citronového a svému pokušení opět neodolal.

Jednalo se o zážitkovou plavbu s rybařením společnosti Montebello Island Safaris, kde Moir poslední tři měsíce pracoval jako kapitán lodi. Účastníci plavby popsali, že Moir seskočil z lodi a dopadl žralokovi na záda, načež jej vodní predátor napadl.

Útok žraloka? Kdepak, jen negativní setkání

Koktejl

Muže se poté podařilo dostat zpět na palubu, kde mu byla poskytnuta první pomoc. Loď následně spěchala do města Exmouth, odkud byl Moir převezen do nemocnice v Perthu. Cesta měla trvat několik hodin.

Podle informací Daily Mailu je nyní ve stabilizovaném stavu. Utrpěl prý značná, nikoliv však život ohrožující poranění na nohou, zádech a břichu. Jeho matka uvedla, že si „udržuje dobrou náladu“.

Tu však nesdílejí účastníci plavby, kteří nyní od společnosti Montebello Island Safaris, jež poskytuje i několikadenní rybářské výlety, požadují odškodné. Někteří z těch, kteří byli na palubě přítomní, Daily Mailu prozradili, že naplánování tohoto výletu jim zabralo 18 měsíců a že je vyšel na 5000 australských dolarů za osobu (téměř 80 tisíc korun).

Muž letěl na padáku těsně nad mořem, žralok vyskočil a ukousl mu nohu

Zahraniční

Moirovo konání je nyní předmětem vyšetřování tamního ministerstva pro rybolov, Australského úřadu pro námořní bezpečnost a úřadu WorkSafe, jenž zodpovídá za bezpečnost na pracovišti.

Reklama

Výběr článků

Načítám